Darbe Girişiminin Kriz ve Kritiği Konuşuldu

Darbe Girişiminin Kriz ve Kritiği Konuşuldu
29.09.2016
582
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nce düzenlenen “Kriz ve Kritik Konferansı”, Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

“Darbe Girişiminin Kriz ve Kritiği” temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen konferansa SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan, Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, SAÜ’den ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından üniversite olarak bu konuda üzerlerine düşeni yapmayı kararlaştırdıklarını anlattı.

Hem İslam ülkelerindeki hem de diğer ülkelerdeki darbe algısına ilişkin SAÜ olarak bir takım çalışmalar yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Elmas, “Üniversitemizde bölümler arası kurulan ekiplerle dünyada ülkemize yönelik yürütülen algı savaşına karşı çalışmalar yapılmakta. Öğrencilerimizi ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarımız var. Bu konferans da bunlardan birisi. Biz yönetim olarak bunların hepsine destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Elmas, “Analitik düşünebilen, omurgası sağlam, değerlerine sahip çıkan, aklını kiraya vermeyen öğrenciler yetiştirmenin öncelikli görevlerimizden biri olduğunu her zaman söylemiştik. Bu süreçte bunun önemini bir kere daha görmüş olduk. Öğrencilerin ders dışı zamanlarda kendilerini yetiştirmeleri konusunda her türlü desteği sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat da açılış konuşmasında, darbe olgusunun çok farklı dinamikleri olduğuna işaret ederek, Türkiye’de her on yılda bir yaşanan başarılı ve başarısız darbe girişimleri yaşandığını söyledi.

Bu girişimlerin tümünde dış dinamiklerin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. İnat, şunları söyledi: “28 Şubat’ta ekonomik dinamikler ön plandaydı. Darbe, dış aktörlerin bir ülkeye müdahale araçlarından en önemlisi. Darbenin de ötesinde çok rafine, çok ince manipülasyon araçları söz konusu. Medya üzerinden ya da başka araçlarla yapılan manipülasyonlar başarılı olmadığı zaman, işin darbeye kadar götürülmeye başlandığını görürsünüz. Yaşanan darbelerde dış dinamiklerin ve faktörlerin çok belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu son darbe girişiminin ötekilerden farkı ise başarısız olmasıydı. Halkın kararlı duruşu da bunda etkili oldu. Darbenin halkın kararlı duruşuyla püskürtülmüş olması, dünyada bu tür girişimler için bir örnek teşkil edecektir. Umarım bundan sonra da kimse darbe yapmaya teşebbüs etmez.”

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Turan’ın yaptığı ve Çankaya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taner Demirel, Yazar Metin Karabaşoğlu ile Bilkent Üniversitesi’nden Ömer Aslan’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele geçildi. Konferans, “Darbe Girişiminin Nedenleri”, “Darbe Girişiminin Nasıl Gerçekleştiği” ve “Darbe Girişiminin Sonuçları” konulu panellerde farklı alt başlıklarla gün boyu devam etti.

Konferans sonrası Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ve Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın katıldığı toplantıda darbe girişimi değerlendirildi.

28-09-2016 / ST
582 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.