Sultan’a Suikast

Sultan’a Suikast
03.12.2013
620
A+
A-

Prof. Dr. Haluk Selvi’nin “Sultan’a Suikast” isimli kitabı çıktı.

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi tarafından hazırlanan “Sultan’a Suikast” kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınları arasında çıktı.

21 Temmuz 1905 günü Ermenilerin Sultan 2’nci Abdülhamit’e düzenledikleri suikast sonrası Osmanlı Hükümeti’nin yaptığı soruşturma üzerine tutulan raporu konu edinen eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin TÜYAP için özel olarak hazırladığı ‘İstanbul Kitapçısı Gazetesi’nde de geniş yer buldu.

Eserin konu edindiği rapor 1000 sayfa olup özeti 75 sayfa olarak Sultan’a sunuluyor. 1905 yılı itibariyle Ermeni komitelerinin uluslararası alanda örgütlenme boyutlarını, İstanbul’da örgüt yapılanmalarını açıkça ortaya koyan bu rapor, terörün hedefinin, uluslararası yapılanmasının ve gayesinin ortaya konmuş olması yönüyle günümüze ışık tutuyor.

2’nci Abdülhamit döneminin karakterini ve faklı unsurların uluslararası boyutta nasıl örgütlendiklerini gösteren “Sultan’a Suikast”, bu düşüncelerin gerçek delillerini ortaya koyması açısında son derece önemli belgeler sunuyor ve alanın araştırmacılarına, ilgi duyanlarına kaynak teşkil ediyor.

1890’larda teröristlerin asıl amacı, Osmanlı Padişahını öldürerek İstanbul’da bir kargaşa ortamı oluşturmak ve Bağımsız Ermenistan için uluslararası destek sağlamaktı. Hemen hemen çağdaş bütün devletlerin ve hatta içeride muhaliflerin gayesi bir şekilde padişahı ortadan kaldırmaktı. Bombalı suikast bu hedefe en çok yaklaşanlardandır. Kitapta, Olay sonrası dinlenen tanıklar ve itiraflar Osmanlı Devleti’nde teröristlerin nasıl örgütlendikleri ve çalıştıkları ele alınıyor.

03-12-2013 / ST

 
620 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.