Siyaset Bilimci Norman Finkelstein Sakarya Üniversitesi’ndeki Derslerine Başladı

Siyaset Bilimci Norman Finkelstein Sakarya Üniversitesi’ndeki Derslerine Başladı
24.09.2014
3.257
A+
A-

Ortadoğu’nun kadim sorunlarından olan İsrail-Filistin meselesi üzerine çalışmalarıyla bilinen dünyaca ünlü Amerikalı akademisyen Norman Finkelstein Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (ORMER) Misafir Öğretim Üyesi olarak göreve başladı. ORMER’in daveti üzerine 2014-2015 öğretim yılı için Türkiye’ye gelen Finkelstein, Ortadoğu Çalışmaları yüksek lisans ve doktora programlarında dersler verecek. Finkelstein’ın yüksek lisans düzeyindeki "Roots of Conflict, Prospects of Peace: A History of the Israeli-Palestine Conflict" (Çatışmanın Kökenleri ve Barış Beklentisi: İsrail-Filistin Sorununun Tarihi) ve doktora düzeyindeki  "The Israeli-Palestine Conflict and International Law" (İsrail-Filistin Sorunu ve Uluslararası Hukuk) derslerine Ortadoğu Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinin yanında birçok farklı bölümden yerli ve yabancı öğrenci ve akademisyen katılıyor.

İsrail sorunuyla ilgilenişini aktivizminden ötürü siyasi, akademik çalışmalarından ötürü bilimsel, Yahudi olmasından ötürü de kişisel olarak açıklayan Finkelstein özellikle 2000’li yıllarda gerçekleştirdiği eylemlerle Amerika’daki İsrail lobisinin ciddi anlamda tepkisiyle karşılaşmıştı.

2000 yılında yayınlanan Holocaust Industry (Soykırım Endüstrisi) kitabında İsrail’li siyasetçilerin Yahudi soykırımını istismar ederek hem Filistin topraklarındaki işgalci pozisyonlarını sürdürdüğü hem de uluslararası toplum nezdinde mağduriyet kartını kullandığı tezini öne süren Finkelstein, başta İsrail yönetimi olmak üzere Yahudi cemaatinin tepkisini toplamıştı. Kısa bir sürede 30 dile çevrilen Soykırım Endüstrisi kitabının birçok ülkede tanıtımını yapan Finkelstein, bazı ülkelerde  protestolara maruz kalmıştı.

Konuyla ilgili kitap, makale ve akademik çalışmalarını sürdüren Norman Finkelstein, birçok uluslararası konferans düzenleyerek Filistinlilerin uğradığı mağduriyetin küresel savunuculuğunu yaptı. Hali hazırda “How to Solve the Israel-Palestine Conflict” (İsrail-Filistin Sorunu Nasıl Çözülebilir) adlı kitap çalışmasının hazırlıklarını sürdüren Finkelstein’ın üç kitabı Türkçe’ye çevrilmektedir. 

Norman Finkelstein sadece bilim adamı ve yazar olarak değil aynı zamanda aktivist kimliğiyle de ön plana çıkmakta. 19 Temmuz 2014’te İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyonlara karşı çıkan Finkelstein New York’ta bu saldırılara karşı düzenlenen protestonun öncülüğünü de üstlendi. Finkelstein ve arkadaşlarının çağrısıyla BM Daimi Temsilciliği önünde başlayan protesto sırasında gözaltına alınan Finkelstein daha sonra serbest bırakılmıştı.

 

 
3.257 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.