Öğrencilerin geleceğine tutulan ışık, “Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü”

Öğrencilerin geleceğine tutulan ışık, “Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü”
20.02.2024
1.427
A+
A-

Sakarya Üniversitesi öğrencilerin kariyer rotalarını belirlemelerine yardımcı olan değerli bir kaynağa ev sahipliği yapıyor; Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü. Bu özel koordinatörlük, öğrencilerin iş dünyasına adım atmalarından önce gerekli rehberlik ve destek sunarak geleceklerine ışık tutuyor. Sadece bir hizmet noktası olarak değil, aynı zamanda öğrencilerin mesleki geleceklerini inşa etme süreçlerinde kilit bir rol oynayan Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü’nün sunduğu imkanları ve öğrencilere sağladığı katkıları keşfetmek için Öğr. Gör. Aleynanur Kardaş Aydın ve Kübra Haldız ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü’nün kuruluş amacını ve ana hedeflerini bize anlatır mısınız?

“Koordinatörlüğümüzün kuruluş amacı; üniversitemiz öğrencilerinin, mezunlarının ve çalışanlarının bireysel kariyer planlamalarına destek olmak ve çeşitli çalışmalar yürüterek istihdam edilebilirliklerini artırmaktır. Bu kapsamda öğrencilerimizin ve mezunlarımızın; kişisel özelliklerinin, mesleki eğilimlerinin, ilgi ve isteklerinin farkında olmalarını, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmelerini, kariyer hedeflerini belirleyip gerçekleştirmelerini, iş ve staj imkânlarından haberdar olmalarını hedefliyoruz. Bu hedefler doğrultusunda da iş dünyasının değişen koşullarıyla uyumlaşmaları gibi ihtiyaç duydukları konularda onlara danışmanlık hizmeti sunuyoruz.  Aynı zamanda bu faaliyetlerden öğrenci ve mezunlarımız gibi SAÜ çalışanları da yararlanabilmekte”

Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü’nün faaliyet alanı nedir?

“Faaliyet alanlarımızı şekillendiren bir yönergemiz var. Bu çerçevede öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve çalışanlarımızın kariyer gelişimlerine katkı sağlamak üzere 4 temel alanda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz: Kariyer danışmanlığı, kariyer etkinlikleri, iş dünyası ile etkileşim ve iş birlikleri.

Kariyer danışmanlığı kapsamında envanterler aracılığıyla bireyin kendisini tanımasına katkı sağlayacak bir raporlama yapılmaktadır. Bu analiz ve raporlama ışığında farkındalıklarını artırarak kariyer planlama sürecine ve bireysel gelişimine katkı sunmak amaçlanmaktadır. Danışmanlık sürecine ilişkin randevularını kariyer@sakarya.edu.tr adresine mail göndererek ya da Yetenek Kapısı Platformunda yer alan Kariyer Danışmanlığı sekmesinden alabilir.

Kariyer etkinlikleri tüm öğrencilerimize, mezunlarımıza ve çalışanlarımıza açık bir şekilde organize edilmekte ve genellikle çarşamba günleri yapılıyor. Ayrıca üniversitemiz ortak seçmeli Kariyer Planlama dersi kapsamında 9. haftadan itibaren de düzenleniyor. Kişisel gelişim eğitimleri ve mesleki eğitimler ağırlıklı olarak bu kapsamda yer alıyor. 2024 yılında bu etkinliklere sosyal ve sanatsal ağırlıklı etkinliklerin de dahil edilmesini planladığımızı söylemek mümkün.

İş dünyası ile etkileşim pek çok noktada öğrenciye fayda sağlayacak bu faaliyet kapsamında sektörden profesyoneller gelip öğrenciler ile buluşmakta ve tecrübe paylaşımı için bir ortam oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca işletmeler iş ve staj için açık bir pozisyon oluştuğunda doğrudan bizimle iletişime geçebilmektedir. Koordinatörlüğümüz de iletilen iş ve staj fırsatlarını mezunlarımızla ve öğrencilerimizle paylaşıyor.

İş birliği başlığı altında ise üniversite içi veya dışı kurum ve kuruluşlar (CBİKO, İŞKUR, vb.) ya da farklı birimler ile birlikte yürütmeye çalıştığımız süreçler yer alıyor.”

Temel 4 faaliyet alanınız kapsamında kariyer planlaması ve gelişimine yönelik koordinatörlüğünüz ne tür destekler sunmaktadır?

 “Kariyer geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki köprünün en önemli unsurlarından biri. Bu nedenle herkes için önemli olduğu kadar kaygı uyandıran bir yönü de bulunmaktadır. Faaliyetlerimize katılım gönüllülük esaslı. Bu yüzden kaygı ve esasen farkındalık oluşumu katılımı da artıracaktır. Bu kapsamda, kariyer gelişimi için neler yapıyoruz sorusuna geri dönersek; Kariyer ve CV danışmanlığı, CV hazırlama eğitimleri ve CV atölyeleri, Kişisel gelişim eğitimleri, Kariyer günleri ve sektör buluşmaları İş ve staj ilanı paylaşımı, Ulusal Staj Programı ve Bölgesel Kariyer Fuarları gibi süreçlerde etkin rol oynadığımızı söylemek yerinde olacaktır. Kariyerini geliştirmek ve emin adımlarla ilerlemek isteyen tüm öğrencilerimizle bu faaliyetlerde bir şekilde yolumuzun kesişeceğini de biliyoruz. Arzumuz bunun en kısa sürede gerçekleşmesi.”

Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü öğrencilerle nasıl bir bağ kurmayı amaçlıyor?

“Kariyer, öğrencilerimiz ve üniversitemiz arasındaki bağın en önemli unsurlarından birini ifade etmektedir. Öğrencilerimizle gelişim, süreklilik ve dinamizm odaklı bir kavram olan kariyer gibi mezuniyetleri sonrasında da devam edecek sürdürülebilir ve etkin bir bağ kurmaya çalışıyoruz. Öyle ki; arzu ettiğimiz bağı “Bugün ve Gelecekte Hep Birlikte” mottosu ile ifade etmek mümkün.

Güçlü ve sürdürülebilir bir bağ için öğrencilerimizin kampüse adım attıkları andan itibaren ilk temas noktası olmak üzere onlarla bir araya gelerek kariyerleri ile ilgili farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz. Eğitimler ve staj fırsatları konusunda sağladığımız destekler aracılığıyla tüm öğrencilik hayatları boyunca yanlarında olmak için gayret gösteriyoruz.”

Koordinatörlük, paydaşların geri bildirimlerine nasıl yanıt veriyor ve bu geri bildirimler faaliyetlerinizi nasıl etkiliyor?

“Öğrenciler bir üniversitenin en önemli paydaşı ve tüm faaliyetler onların geleceğine katkı sağlamak üzere yürütülmektedir. Onların gelişimi ve iyi bir geleceğinin olması, hem onlara bugün yapılanların ne anlama geldiğinin hem de bizim geleceğimizin belirleyicisi olarak değerlendirilebilir. Kariyer gibi gelecekle ilişkili bir kavram odağında bizim için bu kadar değerli ve önemli olan öğrencilerimizle sürdürülebilir bir ilişki kurmayı amaçlıyoruz. Bu yüzden onların görüş ve önerilerine her zaman kulak veriyoruz.

Sektördeki gelişmeleri takip ediyoruz. Sağlanan geribildirimler ve elde edilen veriyi mümkün olduğunca faaliyetlerimizde dikkate alıyoruz. Bu da bizim için bir gelişme fırsatı sağlıyor ve bizi güncel tutuyor. Örnek vermek gerekirse öğrencilerimizden katıldıkları etkinliklerin bitiminde bir sonraki etkinlik için öneriler alınmaktadır ve gelen taleplere göre eğitimler planlanmaktadır.”

Haber-Fotoğraf: Deniz Ay Usta

 
1.427 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.