SAÜ’de Rasim Özdenören Konferansı

16.05.2014

SASGEM ( Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi) tarafından her hafta düzenlenen konferansların bu haftaki konuğu usta yazar Rasim Özdenören oldu.

“Türkiye’de Doğru Düşünsel Duruş Mümkün mü?” sorusuna cevap aranan konferans öncesinde Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi M.Kemal Şan, Soma’da meydana gelen elim faciadan dolayı üzüntüleri bildiren kısa bir konuşma yaptı. Ardından kürsüye gelen Rasim Özdenören, özellikle Tanzimat sonrasında düşünce dünyamızda önemli kırılmalar yaşandığını dile getirdi. Batılı kavramlarla onlara ait olmayan bir dünyada düşünmeye çalışmanın Türk aydının en büyük sorunu olduğunu ifade eden Özdenören, “doğru düşünme” ile “mantıklı düşünmenin” çoğu zaman birbirine karıştırıldığını söyledi. “Laiklik”, “Milliyetçilik” gibi birçok kavramın içinde doğdukları toplumun realiteleri ile anlam kazandığını hatırlatan Rasim Özdenören “Rasyonalizm” ile “Ruhçuluğun” Batı’da birbirinin alternatifi olabileceğini, ancak İslam toplumunda bunun mümkün olmadığını belirti.

16/05/2014 – EH