Rektör Elmas: Deprem Sürpriz Değil

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Van depremini değerlendirdi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu dolayısıyla Van’da yaşanan depremin bir sürpriz olmadığını söyledi. Elmas, binaların depremde yıkılmaması için deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkemizde yaşanan her deprem felaketi sonrası aynı manzaralara şahit olunduğuna dikkat çeken Prof. Elmas, depremin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek için yapı stoğunun iyileştirilmesine gerektiğini ifade etti. Elmas şöyle konuştu:  “Ülkemizde dün yaşanan deprem felaketi ve sonuçları depremden sonra geçen süre içinde söylenen sözler ve yapılanlar hep aynı. Depreme dayanıklı olarak yapılmamış binalar yerle bir oluyor, insanlarımız orada can veriyor sonra onları kurtarmak için hepimiz seferber oluyoruz.  Bunların hiçbiri Türkiye için sürpriz değil. Çünkü ülkemizin deprem haritası zaten belirlenmiş durumda. Bu deprem haritasında özellikle son depremin olduğu Van bölgesi ikinci derece gibi gözüküyor ama kuzeyindeki Erçiş birinci derecede deprem bölgesi. Bunun anlamı şu burada olan tüm yapıların aslında birinci derecede deprem bölgesindeki yapılardaki yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor.  Tüm ülkemizdeki durum da buna benziyor. Yarın hiç bilinmedik bir anda, umulmadık bir anda buralarda da benzer depremler olduğunda benzer sonuçlarla karşılaşacağız. Bu nedenle biz bu enerjimizi mutlaka bu yapı stoğumuz üzerine yoğunlaştırmamız lazım. “

Binaların yönetmeliğe uygun olarak sağlam bir şekilde yapılmasında herkesin sorumluluğu olduğunu kaydeden Elmas “Yönetmeliğe uygun olmayan binalar son depremde görüldüğü gibi sandviç gibi olmuştur, yıkılmıştır. Bundan sonra da böyle olacak. Buna aday binlerce bina var Türkiye’de. Buna tespit edecek mühendislik birikimi bilgi birimi, her şey var Türkiye’de. Bilinmeyen bir şey yok. Bu nedenle Türkiye’de her depremden sonra tüm ölümler birer cinayet. Ancak burada kritik bir nokta var. Bunun sorumlusu sadece bir taraf değil. Hepimiz sorumluyuz. Mal sahibinden tutun, devletin en üst kademesine kadar herkesin kendine ait sorumlulukları var. Bir olayın sorumluluğunu başkasının üzerine atarak çözme alışkanlığımız olduğu için ortak bir akıl geliştiremiyoruz. Çok belirgin açık seçik olan bir konuyu maalesef çözemiyoruz. “ dedi.

Sakarya’da olacak bir depremin mümkün olan en az hasarla atlatılması için özellikle konut sahiplerinin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Elmas “Bu acıları en çok yaşayan yerlerden birisi Sakarya. Burada da şu anki sorunumuz depremde hasarsız gibi gözüken 5-6 katlı binalar. Bu binalar Sakarya için gelecek depremde önemli bir sorun. Bununla ilgili üniversite olarak çalışmalarımız var. Ama bu çalışmaların sonuçlanması için ve Sakarya’da bir kişinin burnu kanamadan olası depremleri aşmak için bina sahiplerinin, konut sahiplerinin duyarlılığı şart.” dedi.

Deprem olmadan gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan “Yine burada tekrar etmek istiyorum. Deprem olduğundaki duyarlılığımızın onda birini deprem olmadan önce göstersek bu sorunu çözer, aşarız. “ dedi.

 

24/10/2011 – Haber Merkezi

 

 
848 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.