Afrika’dan Küresel Güneye Göçler

Afrika’dan Küresel Güneye Göçler
07.03.2024
392
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Osmanlı Afrikası Araştırmaları’nın “Afrika Konuşmaları” serisinin ikincisi The University of Illinois’den emekli antropolog Prof. Dr. Mahir Şaul’un katılımı ile devam etti. Etkinlikte Şaul, “Afrika’dan Küresel Güneye Göçler” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Şaul konuşmasına Afrika Birliğine göre Afrika’da 55 ülkenin bulunduğunu ifade ederek başladı. Coğrafi olarak tanımlanan küresel güney kavramı ile politik çerçevede ortaya çıkan üçüncü dünya fikri arasında miras ilişkisi bulunduğunu, üçüncü dünya hareketinin ABD-SSCB kutuplarına alternatif bir hareket olarak doğduğuna değindi. Şaul, Etiyopya, Yugoslavya ve Endonezya’nın üçüncü dünya hareketinin önde gelen temsilcileri olduğunu belirtti.

Yengeç dönencesi ile oğlak dönencesi arası alanı en büyük olan kıta Afrika olduğunu ve birkaç saatlik mesafelerde iklimin büyük farklılıklar gösterebileceğini ifade eden Şaul, konuşmasına göç konusu ekseninde devam etti. Afrika ülkelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle iltica başvurularının kıta için önemli bir sorun olduğunu belirten Şaul, ülkesini terk eden bir kişinin sınır komşusu diğer ülkede iltica başvurusunda bulunmak zorunda kaldığına değindi. Şaul, Uganda, Sudan, Etiyopya, Çad ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinin, kıtada en yüksek sayıda mültecinin yaşadığı ülkeler olduğunu, kıta içi insan hareketliliğinin oldukça yoğun ve kökenlerinin kolonyal döneme kadar uzandığını vurguladı.

Afrika’da insan hareketliliğinin sanayi işçiliği, tarım, müteşebbislik gibi alanlarda ekonomik amaçlar çerçevesinde hem kıta içerisinde hem de kıta dışındaki ülkelere gerçekleştiğine değinen Şaul, ayrıca kıta için öğrenci hareketliliğinin göçün önemli bir nedeni olduğunu belirtti. Şaul, Afrikalıların göç hareketliliğinin 1970’li yıllardan sonra yalnızca kolonyal ilişki bulunan ülkeler ile sınırlı kalmayıp küresel güneye yayılmaya başladığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinlik, soru cevap bölümü ile son buldu.


392 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.