Sakarya Gençlik Buluşmasına Yoğun İlgi

Sakarya Gençlik Buluşmasına Yoğun İlgi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Üniversitemizde düzenlenen Sakarya Gençlik Buluşması’na katıldı. Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki buluşmada konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, milli haberleşme uydusunu üreten 10 ülkeden biri haline geliyor. Kendi bölgesel konumlama, zamanlama sistemimizi oluşturacağız. Kendi savunma sanayi sistemlerimizi, kendi konumlama, zamanlama sistemimizle destekleyeceğiz. Uzayda da tıpkı savunma sanayi ve havacılıkta olduğu gibi iddia sahibi ülkelerden biri olacağız.” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin, 2000’li yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna çıktığını ve peşi sıra gökyüzüne imzasını atan projeleri gerçekleştirdiğini belirtti. Kacır, şöyle devam etti: “Şimdi bu hedefleri daha ileri taşıyoruz; Milli Uzay Programı’nı gerçekleştiriyoruz. İşte Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı uzay bilim misyonumuz, bu iddianın en önemli kilometre taşlarından biri oldu. Alper Bey, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türk bilim insanlarının hazırladığı deneyleri gerçekleştirdi ama aslında en önemli başarı, Türk çocuklarının gönlünde bundan sonrasına ilişkin uzaya dair dev hedeflerin oluşması oldu. İnşallah bu yolculuğa devam edeceğiz. Milli Uydu Programı’mızı gerçekleştiriyoruz. İmece uydusunu ürettik. Türksat 6A’yı önümüzdeki aylarda uzaya gönderiyoruz. Türkiye, milli haberleşme uydusunu üreten 10 ülkeden biri haline geliyor. Kendi bölgesel konumlama, zamanlama sistemimizi oluşturacağız. Kendi savunma sanayi sistemlerimizi, kendi konumlama, zamanlama sistemimizle destekleyeceğiz. Uzayda da tıpkı savunma sanayi ve havacılıkta olduğu gibi iddia sahibi ülkelerden biri olacağız.”

Konuşmanın ardından Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, günün anısına Bakan Kacır’a tablo hediye etti. Bakan Kacır’ın Üniversitemizdeki programına Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya milletvekilleri Lütfi Bayraktar ve Ertuğrul Kocacık, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yusuf Alemdar katıldı.

Daha sonra Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sakarya’da üniversiteli gençlerle biraraya geldi. Gençlere uzay yolculuğu hakkında bilgiler veren Gezeravcı, “Cumhurbaşkanımız tarafından uzaya dair 10 ana hedef belirlendi. Yapmış olduğumuz Türk astronot ve bilim misyonu bu on hedeften sadece bir tanesiydi” dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) yürüttüğü deneysel çalışmalar hakkında da bilgiler veren Gezeravcı, “Yaptığımız bütün çalışma süreçlerinde daha öncesinde hava kuvvetlerindeyken yurt dışına gidip geldiğinde yüksek lisansta farklı uçak tiplerinin eğitiminde her daim mutlu olduğum ve gurur duyduğum bir husus var Türk insanının pratik zekası. Eğitim öğretim Hayatınızın devam ettiği süreçte ya da ilerleyen dönemde mezun olduktan sonra kariyer yaşamınızda yurt dışına gittiğinizde karşılaştığınız farklı örneklerde benim duyduğum bu gururu ve mutluluğu emin olun yaşadığınız her olayda Türk insanının yıllara sahip badirelerle başa çıkabilme refleksini geliştirmiş bünyesinde, beraberinde taşıdığı pratik zekanın nerelere kadir olduğunu bizzat kendini zehirleme imkanı bulacaksınız. Bu pratik zekayla müthiş derecede gurur duyuyorum. Yapmış olduğunuz operasyonun içerisinde de farklı işlem adımlarında, farklı operasyonel süreçlerde her daim işin kilitlendiği bir noktada düşünmeye dair fırsat bulamadan vücudunu ortaya koymuş olduğu pratik zeka bu Türk insanına mahsus. Dolayısıyla zaten yüksek olağan zekanın zaten yüksek olan potansiyeliniz yanında her daim size can simidi gibi sizi ayakta tutacak olan bu pratik zekanızla da gurur duyun” dedi.

Ülkenin hedeflerinden bahseden Gezeravcı, “2018 yılında ülkemiz Türkiye Uzay Ajansı’nı kurdu. Sadece iki yıllık hazırlık sürecinin ardından 2021 bir yılının Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti olarak Cumhurbaşkanımız tarafından uzaya dair 10 ana hedef belirlendi. Yapmış olduğumuz Türk astronot ve bilim misyonu bu on hedeften sadece bir tanesiydi. Bugün burada bu kadar güzel bir toplulukla başarmış olan bu hedefin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Ancak daha fazla gurur duyacağımız husus şu; devletimizin koyduğu bu on alanda farklı takvimler dahilinde ilerleme devam ediyor. Biz sadece bir tanesini şu anda tamamlamış durumdayız. Yakın süreçte bu hedefe belirlenmiş olan on hedeften yine sıralı takvim dahilinde güzel gelişmelerini duyacağınız birkaç tanesinden bazıları aya gediş projesi. Malumunuz bizim gerçekleştirdiğimiz görevi Amerika Birleşik Devletleri’nde Space X firmasının roketi ve kapsülüyle gerçekleştirdik. Yakın tarihte şu an için hedeflenen 2026’da aya sert iniş planımız var. Farklı hesaplamaları, doğru şekilde tutturarak Ay’a bir roketi çarptırmayı planlıyoruz ilk hedef. Ardından bunun daha planlı bir biçimde yumuşak inişi olacak ve faydalı yük bu da Rober ya da benzer farklı bir yükü orada araştırma yapabilecek bir yükü kontrollü olarak yüzeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken başka ülkelerden temin ettiğimiz bir roket de değil. Kendi roketimizle ve kendi itki sistemimizle bu işi gerçekleştirmeye planlıyoruz” diye konuştu.

Astronot Alper Gezeravcı; “Yaptığımız bütün çalışmalarda mutluluk duyduğum bir şey var. Türk milletinin zekası. Türk insanının pratik zekası ile gurur duyuyorum. Hazırlık sürecimiz 9 ay bir süre aldı. Bu görevi gerçekleştirdiğim için çok memnunum. Ülkemizin havacılık alanında yaptığı çalışmaları ve övgüleri duymak da çok güzel bir şeydi. İnsanın bir şeyi hayal etmesi güzel ama hayalinde yaşaması daha da güzel bir şey. Her zihin kapasitesi birbirinden çok farklı. Keşfetmemiş olan potansiyelinizin değerini bilin” dedi.

Üniversite öğrencilerine tavsiyeler veren Gezeravcı, “Gerçekleştirdiğimiz görev hakikaten mutlu etti bizi ama hazırlık sürecimiz yaklaşık 8 buçuk, 9 aylık bir zaman dilimini aldı. Bu süre içerisinde çok daha mutlu eden şey; oradaki eğitim süreçlerimiz devam ederken NASA’da bu eğitimi sürdüren birimlerden, yetkililerden farklı ülkelere gittiğimiz eğitim süreçlerinde sürekli orada uzay programına katılmış bir ülkenin ferdi olarak ülkemizin havacılık alanında yaptığı, başardığı, farklı süreçlerin takip ediliyor olduğunu görmek ve bunların övgüyle bize geri dönüşünü dinlemekti. Bir göreve odaklanmış, onun hazırlığını yaparken aslında ülkemizin bir birey olarak, bir vatandaşı olarak bana yaşattığı çok daha farklı mutlulukları, gururları orada yaşama imkanım oldu yine devletimizin güçlü iradesi sayesinde. Bu uzaya gidiş programını yürüttüğümüz Space X bünyesinde yüzlerce insan çalışıyordu. Koskoca roketi ellerinin altında yazılımlarla kontrol edip, uzaya gönderen ve bütün operasyon sürecindeki eğitimlerimizi bize veren bu insanların yaş ortalaması 26 idi ve daha üniversiteden yeni mezun olmuş mühendisleri var. Dolayısıyla bu insanlar 50’lili yaşlarına kadar beklemedi. Gencecik beyinler bir şeyleri başarmaya vakıf tek ihtiyaç duydukları özgüven. Bizim zekamız notasında, potansiyel noktasında hiçbir şüphemiz yok” şeklinde konuştu.

İftarı Sakarya Üniversitesi’nde öğrencilerle birlikte yapan  Alper Gezeravcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın öğrencilerle buluşmasına da eşlik etti. Oldukça yoğun ilginin olduğu iftar sonrası buluşmada TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Gezeravcı öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı. Buluşma Üniversitemizin Youtube kanalından da canlı olarak yayınlandı.


1.442 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.