Kanuni ve Harem

Kanuni ve Harem
12.02.2013
653
A+
A-

Araştırmacı – Yazar Talha Uğurluel, Osmanlı tarihinin yabancı seyyahların yorumlamalarıyla anlatılamayacağını söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beyaz Derya Düşünce ve Gelişim Topluluğu tarafından düzenlenen `Kanuni ve Harem` isimli konferansa, Araştırmacı – Yazar Talha Uğurluel konuşmacı olarak katıldı. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğumu, yetiştirilişi, sancak beyliğine gönderilişi, tahta çıkışı, harem hayatı, seferleri, ölümü ve vasiyeti hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Kültürleri Bilmek Gerekli

Bir devri anlamak için o devrin kültürünü n çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Uğurluel, “Bir devri anlamak için öncelikle kültürü anlamak gerekir. Osmanlı tarihi yabancı seyyahların bilmedikleri bir kültürü yorumlamalarıyla açıklanamaz. Bizim içimizde yaşamayanlar, kültürümüzü bilmeyenler geçmişe yönelik değerlendirmelerde bulunamazlar. Toplumumuz tarihimizi yerli kaynaklardan öğrenmeye çalışmalıdır. Aksi, yanlış bilgilerle donatılmış bir neslin yetişmesine neden olabilir” diye konuştu.

Hürrem Divan Şiirini Kanuni Kadar İyi Yazıyordu

“Muhteşem Yüzyıl” dizisi hakkında da çeşitli değerlendirmelerde bulunan Uğurluel, “Sancağa gönderilen şehzadeyle birlikte annesi de aynı bölgeye gönderilir. Orada hayatını devam ettirir. Oğlu tahta çıkana dek bir daha saraya dönmez. Harem, bütün kadınların birbirinin arkasından entrika çevirdiği bir yer değildir” dedi. Uğurluel, Hürrem Sultan’ın Türkçeyi en az Kanuni Sultan Süleyman kadar iyi konuştuğunu ve divan şiirini Kanuni kadar iyi yazabildiğini dile getirdi.

Tarihin romanlardan öğrenilmeye çalışıldığının altını çizen Uğurluel, “Romanlar, yalanlar üzerine kurulmuş kitaplardır. Gerçeklik içermezler. Bu tür kitaplarda okuduğunuz türlü aşk hikayelerinin gerçekte yaşanıp yaşanmadığını tarih kitaplarından öğrenmeli” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, Beyaz Derya Düşünce ve Gelişim Topluluğu tarafından Talha Uğurluel’e plaket takdim edildi.

12/02/2013 – ÇP
653 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.