Gölgen Boyundan Kısaysa Gölge Ara

Gölgen Boyundan Kısaysa Gölge Ara
03.07.2014
563
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Teoman Erdem, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunma yollarını anlattı.

Ultraviyole ışınları denilen ve özellikle yaz aylarında maruz kalınan ışınların vücutta aniden veya birikim sonucu bazı rahatsızlıklara neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erdem, “Ultraviyole ışınları, güneş yanığı, fotoallerjik ve fototoksik gibi ani rahatsızlıkların yanında uzun vadede deri kanseri, deri yaşlanması, bağışıklık sistemine baskı, ciltte lekelenmeler ile katarakt gibi hastalılara neden olabilmektedir” dedi.

Güneşe uygun zamanda çıkma

Prof. Dr. Erdem, özellikle deri kanserlerinin yüzde 90’ının ilk 10 yaşta maruz kalınan ultraviyole (UV) ışınlarından kaynaklandığını belirterek, bu ışınlardan bir takım önlemlerle korunabileceğini söyledi. Özellikle 10.00 ve 16.00 saatleri arasında maksimum UV ışıması yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Erdem, bu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiğini vurguladı. Diğer yandan güneş ışınlarının engellenmesi amacıyla kullanılan güneş kremlerinin gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Erdem, bu kremlerde bulunması gereken özellikleri ise şöyle sıraladı:

“Bu kremler UV ışınlarını engelleyici olmalı, alerjik, uyarıcı ve tahriş edici olmamalı, yanma ve boyama yapmamalı, uçucu olmamalıdır. Kremlerin renksiz, kokusuz ve saydam olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kremler güneşe çıkılmadan en az 20 dakika önceden sürülmelidir.”

Güneş gözlüklerinin de özellikle uzun vadede katarakt tehlikesi oluşturan UV ışınlarının zararlarını önlemede etkin olduğunu ifade eden Prof. Erdem, gözlük seçiminde dikkatli olunması ve mutlaka yüzde yüze yakın koruma sağlayan gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

03/07/2014 – EH

 

 
563 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.