Sakarya İstihdam Gücü Toplantısı

Sakarya İstihdam Gücü Toplantısı
10.12.2015
669
A+
A-

Sakarya’daki kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan “Sakarya Sinerji Ekibi”nin bu haftaki toplantısı SakaryaGİAD ev sahipliğinde gerçekleşti.

SakaryaGİAD Başkanı Gökhan Korkmaz’ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Sakarya’daki nitelikli eleman istihdamı, Sakarya Üniversitesi’nde uygulanan 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri ve Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (SARGEM) çalışmaları hakkında görüşmeler yapıldı.

Toplantı başlangıcında SakaryaGİAD hakkında bilgilendirmeler yapan ve Sinerji Ekibi içerisinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Korkmaz, tüm ekibiyle birlikte Sakaryamız ve ülkemiz için katkı sağlayabilecekleri tüm işbirliklerine her daim hazır olduklarını söyledi.

Sahip olduğu ve yeni kurulan organize sanayi bölgeleriyle gün geçtikçe daha da gelişen ve büyüyen Sakarya sanayisi’nin özellikle nitelikli istihdamı sağlamasında çeşitli sorunlar yaşadığını belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya’nın geleceğine yön verecek ve bu kapsamda tüm Türkiye için model olacak bir çalışmaya imza atıldığını belirtti.

Sakarya Sinerji Ekibi ile işbirliği içerisinde yürütülecek bu çalışmada, Sakarya’da geniş çaplı bir istihdam analizi gerçekleştirileceğini ve analizin belirli periyodlarda yapılarak sürekliliğinin sağlanacağını söyleyen Prof. Dr. Sarıbıyık, ilimizin yakın gelecekte ihtiyaç duyacağı istihdam alanlarının belirleneceğini, Üniversite ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu alanlara göre bölüm, program ve müfredat yenilemeleri ile nitelikli istihdama yönelik iş gücü üreteceğini söyledi. Gerçekleştirilecek çalışmada Üniversite, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Sakarya Üniversitesi Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESAM), SATSO, Kurum İl Müdürlükleri ve STK’lar birlikte hareket edecek.

Tersine beyin göçü ile istihdam güçlendirilecek

Sakarya için en önemli iş gücünün yetişen öğrencilerimiz olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra memleketlerine dönmek ve memleketlerinde iş yapmak istemelerinin küçük bir handikap oluşturduğunu ifade etti. Bu soruna yönelik yakın bölgede okuyan öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini ilimizdeki işletmelerde yapmaları için çalışma başlattıklarını açıklayan Prof. Dr. Sarıbıyık, bu hususta ilimizde ikamet eden ancak farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin, bir anlamda iş garantili çalışmaları ile tersine beyin göçü sağlamayı hedeflediklerini, bunun ise Sakarya istihdamına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Mesleklerin tanıtımı yapılacak

Günümüz çalışma şartlarının gelişen teknoloji ile hızla değiştiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, günümüz gençlerinin de iş tercihleri konusunda doğru yönlendirilmeleri gerektiğini ifade etti. Günümüzde bazı mühendislerin 1500-2000 TL’ye iş bulamazken bir lise mezunu CNC operatörünün 3000 TL ile işe bağlayabildiğini söyledi. Bilinçli bir gelecek oluşturulabilmesi açısından meslekler ve mesleklerin kazanımları ile ilgili bilginin mutlaka öğrencilere ve ailelere aktarılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, projenin bu aşamasında özellikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün de içerisinde olacağı bir çalışma başlatılacağını dile getirdi.

Günümüz gençlerinin ter, toz ve talaş üçlemesinden kaçtığını ve daha kolay işlere yönelmeye çalıştığını belirten Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Atilla Özgür,  bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ve meslek bilgilendirmelerinin ya da eğitimlerinin ilkokul esnasında başlatılması gerektiğini belirtti. Yapılacak çalışmalarda üniversite ile dirsek temasında olduklarını belirten Özgür, her türlü işbirliği içerisinde olacaklarını ifade etti.

Ara eleman değil, ana eleman…

Ara eleman tanımlamasının günümüz çalışma şartlarında değiştiğini ve ara elemanların artık işletmelerin ana elemanları olduğunu belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, iş arayanların iş beğenmediğini, işverenlerin ise işçiden yana sıkıntıları olduğunu söyledi. Bu sorunun ortak noktada acilen çözümlenmesi gerektiğini belirten Yılgenci, Sinerji Ekibiyle yapılacak güç birliğinden olumlu sonuçlar çıkacağına inandıklarını ifade etti.

Kurulan birlikteliğin güçlenerek devam edeceğini ifade eden SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş, istihdam konusunda SATSO bünyesinde de çalışmalar yürütüldüğünü ve gerek üniversite gerekse Sinerji Ekibiyle birlikte her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Ayrıca SATSO, İŞKUR ve Sakarya Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile sundukları projede Türkiye 2’nciliğini aldıklarını belirten Ateş, kazanımlarını ve tecrübelerini paylaşmaktan ve birlikte yürütülecek işbirliğinden memnuniyet duyacaklarını belirtti.

SARGEM, bölgemizin önemli test merkezlerinden biri olacak.

Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (SARGEM)’nin tüm hızıyla yapılanmasına devam ettiğini ifade eden SARGEM Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut, SARGEM’in ilimiz işletmeleri açısından önemli bir kazanım olduğunu ve ilgili alanlarda akredite laboratuvarlarıyla faaliyet göstereceğini söyledi. SARGEM çalışmaları ve sunacağı hizmetler konusunda bilgiler aktaran Prof. Dr. Akbulut, SARGEM’in kısa bir zaman sonra tüm birimleriyle hizmete açılacağını ifade etti.

11.12.2015 TF
669 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.