“Sağlıkta Yapay-Zeka” Proje arama toplantısı gerçekleştirildi

“Sağlıkta Yapay-Zeka” Proje arama toplantısı gerçekleştirildi
23.02.2024
573
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlıkta Bilişim Teknoloji ve İnovasyon Araştırmaları Öğrenci Topluluğu(BILTEKİN) tarafından ‘Sağlıkta Yapay Zeka’ isimli proje arama toplantısı düzenlendi. Çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere iki oturumdan oluşan programda sağlık alanında yapay zeka ve gelişimi üzerinde duruldu.

Moderatörlüğünü BİLTEKİN topluluk danışmanı SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in yaptığı toplantıda açılış ve sabah oturumları çevrim içi olarak ZOOM üzerinden gerçekleşti. Toplantının ilk oturumunda Dr. Şevval Karadağ “Uzaktan Hasta Takip Sistemlerinde Yapay Zekâ” konusuyla yaptığı çalışmalardan bahsetti. Karadağ, internet sistemiyle yaşlılarda düşme uyarısı veren ve kazaların önlenmesini sağlayan bir çalışma yürüttüğünü belirtti. “Yeşil Science” start up kurucusu Uzm. Dr. Yusuf Yeşil, “Sağlıkta büyük dil modelleri (LLM) sistemleri ve Multi-Modal AI” ile entegrasyon sayesinde LLM’lerin tıbbi görüntülerin analizi ve hasta görüşmelerinin analizi gibi alanlarda da kullanılabileceğine değindi. Parazitlerin yapay zeka yöntemiyle görsel tanılama konusuyla ilgili kolaylaştırıcı test yöntemlerini ise Kıbrıs Lefke Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Emrah Güler anlattı. İlk oturumun son konuşmacısı olarak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aycan Gündoğdu “mikrobiyota ve yapay zeka” konularını ele alan bir konuşma yaptı.

Toplantının ikinci oturumu SAÜ Esentepe Kampüsü, personel lokalinde gerçekleşti. İkinci oturumda SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri Fakültesi akademisyenleri toplantıya katılım sağladılar. Prof. Dr. Cemil Öz, Prof. Dr. Devrim Akgün, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Akalın ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Adak’ın konuşma yaptığı toplantıda, gelişmekte olan yapay zeka modelleri irdelendi ve işin bilgisayar mühendisliği kısmı tartışıldı. Ardından SAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Doç. Dr. Merve Köseoğlu, “diş hekimliğinde yapay zeka” uygulamalarından bahsederek yaptıkları çalışmaları detaylı olarak anlattı. “Enfeksiyon hastalıklarında yapay zekâ uygulamaları” konusunu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Tayibe Bal anlattı. Ardından Dr Altındiş, Mikrobiyolojik tanı ve salgin analizleri/önlenmesinde yapay zekanın yerinden söz ettiler. HEVI AI ve Albert Health AI firmaları geliştirdikleri sağlıkta yapay zekâ sistemleri hakkında konuşup aldıkları ciddi yatırımları anlattı. Son konuşmacı olarak Medipol Üniversitesi’nden Dr. Hüseyin Sarpkaya, “yapay zekanın sağlık turizmi artırmada rolü ve özel sağlık hizmetlerindeki yapay zeka uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Toplantı öğretim üyeleri ve öğrencilerin karşılıklı proje yapma düşüncelerinin tartışmaları ile son buldu.

Haber-Fotoğraf: Elif Köse


573 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.