Geçmişin İzleri: Balkanlar’da Sürgün ve Etnik Temizlik Konferansı 

Geçmişin İzleri: Balkanlar’da Sürgün ve Etnik Temizlik Konferansı 
23.02.2024
453
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen konferansların 67.’si, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. “Balkanlar’da Türk ve Müslümanlara Yönelik Sürgünler ve Etnik Temizlik” konulu etkinlikte Balkanlarda yaşanan tarihi olaylara değinildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Ersoy Hacısalihoğlu, tarihsel bir derinlikle Balkanlar’daki Türk ve Müslüman nüfusun yaşadığı acıları ele aldı. Konuşmasında, Rusların Tuna Nehri’ni geçişi, Osmanlı-Rus Savaşı, Ayastefanos Antlaşması sonrası sınırlar, 1989’da Bulgaristan’dan gelen Türkler, Berlin Anlaşması ile Bosna Hersek’in işgali ve Türk nüfus mübadelesi gibi önemli tarihsel olaylara vurgu yaptı.

Hacısalihoğlu konuşmasında, Balkanlar’da yaşanan katliam ve sürgünleri yaklaşık 250-300 yıllık bir zaman dilimine yayılan soykırım olarak değerlendirerek batılı tarihçilerin bu acıları göz ardı ettiğine dikkat çekti.  Hacısalihoğlu, “ Bizlerin üzerinde durması gereken konu Balkanlar’da yaşanan bu  katliam ve sürgünleri tespit edip gelecek nesillere yeterli derecede aktarıp milli bilincin oluşmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, soru cevap ve hediye takdiminin ardından son buldu.

Haber-Fotoğraf: Deniz Ay Usta


453 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.