CNC Yatay İşleme Tezgahı Tasarımı ve Prototip İmalatı Projesi

CNC Yatay İşleme Tezgahı Tasarımı ve Prototip İmalatı Projesi
06.01.2012
879
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje ile büyük çaplı CNC yatay işleme tezgahı Türkiye’de üretilebilecek.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan’ın yürütücülüğü yaptığı ‘CNC Yatay İşleme Tezgâhı Tasarımı ve Prototip İmalatı” projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından San-Tez projeleri kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje tamamlandığında kendisi gibi büyük makinalar yapabilen CNC yatay işleme tezgâhının Türkiye’de üretimi mümkün olacak.  ‘Bu makinanın en temel özelliğinin yerli olması ve ülkemizde bu boyutlarda ilk defa yapılıyor olması’, açıklamasında bulunan Yrd. Doç. Dr. Soydan, ‘Bu proje kapsamında yapılacak çalışmalar ile 8000mm x 4000mm x 1500mm boyutlarında CNC Yatay işleme tezgahı tasarımı ve prototip imalatı gerçekleştirilecek.’ dedi.

Sanayinin Bel Kemiği

Bu makinanın özellikle otomotiv sektörü ve enerji sektörü için vazgeçilmez bir yapı taşı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Soydan, ‘Bu makine, otomotiv ve enerji sektörü için vazgeçilmezlerinden. Bu makine olmadan bunları yapmanız mümkün değil. Ayrıca böyle büyük bir makinanın parçalarını üretebilmek için yine böyle büyük bir tezgaha ihtiyacınız var. Dolayısıyla bu makina sanayinin bel kemiği ve ana unsurlarından birisi olacaktır’  açıklamasında bulundu.

Fiyat Düşecek

Yrd. Doç. Dr. Soydan, yurtdışında bu makinanın 2 milyon Avro civarında olduğunu, yerli olarak üretileceği için fiyatının yaklaşık olarak 800 bin Avro civarında olacağını belirterek, ‘Bu tezgahlar ile büyük otomotiv kalıpları için strafor model işlenmesi, dökülen kalıpların işlenmesi, doğrudan konsept tasarımların prototiplerinin işlenmesi sağlanacaktır. Ayrıca rüzgar santral gövdelerinin, tezgah gövdelerinin ve büyük makine parçalarının işlenebileceği tezgah platformu oluşacaktır. Dünyada sayılı firma tarafından üretilen bu tezgahlar ihtiyaca göre sipariş üzerine üretildikleri için oldukça pahalıdırlar’ dedi.

Teminat Süresi Kısalacak

Soydan, ‘Bu özelliklerdeki makinaların yurt dışından alabilmeniz için sipariş verip sıraya giriyorsunuz. Siparişi verdikten sonra 2 -3 yıl içinde temin edilebiliyor.  Burada yerli imkanlarla yapılacağı için, teslim süreside azalacak ve normal şartlarda 6 ay içinde teslim alınabilecek.’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan’ın yürütücülüğünü yaptığı projede, Prof. Dr. Sadettin Aksoy, Doç. Dr. Sakıp Köksal ve Yrd. Doç. Dr. Ergun Nart yer alıyor.

 

06/01/2012 – YC

Türkiye Takım Tezgahları İhracatı – Ürün Gruplarına Göre Dağılımı

 

 

 

 

 

 

 

Grafikten görüldüğü gibi işleme merkezlerinin toplam ihracattaki payı %3 gibi oldukça düşük bir değerdedir. Bu tezgahların önemli bir kısmı da küçük boyutlu tezgahlardır. Projenin hedefi bu oranı artırmaktır.



879 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.