Adıyaman’da “2023 Kahramanmaraş-Türkiye Depremleri Uluslararası Anma” konferansı yapıldı

14.02.2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Önder Çetin ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Fırat tarafından 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini anmak adına düzenlenen “2023 Kahramanmaraş-Türkiye Depremleri  Uluslararası Anma Konferansı” adlı deprem konferansı Adıyaman Gölbaşı geçici konaklama yerinde gerçekleştirildi. Konferansta, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden katılan bilim insanları Türkiye’yi derinden sarsan depremlerden sonra bu bölgede yaptıkları çalışmalarını aktardı. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. J. David Frost, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katıldığı konferansa depremzede vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Konferans, Pazarcık-Kahramanmaraş Depremi’nin gerçekleştiği saatte (04:17) bir anma töreni ile başladı. Daha sonrasında farklı ülkelerden araştırmacılar sunumlarını gerçekleştirdi. İkinci depremin olduğu saatte (13:24) ise Ekinözü-Elbistan Depremi Anma Töreni ile saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından birkez daha sunumlara yer verildi.

Deprem öğretileri, saha araştırmaları, izlenmesi gereken yolların tartışıldığı konferansa, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Çalışma Grubu Öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Sert ve Arş. Gör. Eylem Arslan da katıldı. Konferansta Prof. Dr. Ertan Bol’un yürütücülüğünde gerçekleşen ve Prof. Dr. Aşkın Özocak,  Doç. Dr. Sedat Sert ve Arş. Gör. Eylem Arslan’ın araştırmacı olarak yer aldığı “06.02.2023 Kahramanmaraş Depremleri İskenderun-Antakya Bölgesi Geoteknik Problemli Alanların Tespiti” isimli TÜBİTAK 1002-C projesi kapsamında Hatay’da yürütülmüş çalışmalar paylaşıldı. “6 Şubat Depremleri Sonrası İskenderun’da Gözlemlenen Zemin Yenilmeleri” adlı sunumda Arş. Gör. Eylem Arslan tarafından Hatay İskenderun’da gerçekleştirdikleri bilimsel faaliyetler anlatıldı.