Çevre Mühendisliği Bölümü Dünya Su Günü’nü Kutladı

Çevre Mühendisliği Bölümü Dünya Su Günü’nü Kutladı
23.03.2017
802
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Topluluğu ve SAÜ Genç Tema Topluluğu işbirliği ile “Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü Paneli” düzenlendi.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panele topluluk öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Panele SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Rüstem Keleş “Yüzyılımızda Stratejik Su Yönetimi” konu başlığı altında dünyada ve ülkemizdeki tatlı su potansiyelleri, su kaynaklarının yönetim modelleri, karşılaşılan sorunlar ve her bireyin tatlı suya ulaşım hakkının sağlanabilmesi için insani merkezli su yönetimi modelleri üzerinde detaylı bilgiler verdi. Keleş, Sakarya’da sağlıklı içme suyu ve atıksu yönetimi hakkında yapılan çalışmaları ve özellikle teknolojik yatırımlar, otomasyon çalışmaları, kontrol kumanda sistemleri gibi alanlarda bilimsel gelişmelere duyulan ihtiyaçlar hakkında genç mühendis adaylarını motive etti.

Prof. Dr. Meriç Albay ise su kültürü, Türkiye’nin önemli su kaynakları, zaman içindeki değişimleri, değişimlerin başta su kalitesi olmak üzere çevre ve insan sağlığı, rekreasyonel durum üzerine etkileri hakkında geniş bilgiler verdi. 1980’li yıllardan beri Sapanca Gölünde yaptıkları çalışmaları, zaman perspektifi içinde değerlendiren Prof. Dr. Albay, Sapanca Gölünün ulaşım ağları içinde, yoğun nüfus ve sanayi hareketliliği olan bölge havzası arasında kalarak pek çok çevresel risklerin tehdidi altında olduğunun altını çizdi. Sapanca Gölünü izlemeye devam ettiklerini ve bulguları SASKİ ile paylaştıklarını belirten Albay, bu bulgular ışığında kurumun Sapanca Gölü ve onun su toplama havzasında ciddi yatırımlar yaptığını ve koruma önlemleri aldığını ifade etti. Prof. Dr. Meriç Albay, koordineli çalışmalar sayesinde göl su kalitesi üzerine ciddi baskılar olmasına rağmen, su kalite parametrelerinin kötüye gidişinin durdurulduğu, hatta kirlilik parametrelerinin göle ulaşımının önlenmesi ile son yıllardan itibaren göl su kalitesinin yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Albay, ancak bölgenin su zengini olmadığını ifade ederek, göl su bütçesi üzerindeki baskıların halen devam ettiğini ve sanayi suyu tüketimi ile Sapanca suyunun paketlenerek ulusal ve uluslararası pazarlara çıkarılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Genç mühendis adayları için ufuk açıcı biçimde geçen panelde konuşulan su, su kaynakları, su kültürü, su ve insana yapılması gereken yatırımlar, ekolojik güzellikler ve korunması, gelecek için su yönetim modelleri, yapılması gereken bilimsel çalışma ve teknolojik ihtiyaçlar konuları mühendis adayları için geleceğe yatırım oldu.

SASKİ ‘Sakarya’da su musluktan içilir’ sloganıyla katılımcılara çeşme suyu ikramında bulundu.

23-03-2017 / ST
802 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.