İlk İmzalar Atıldı

İlk İmzalar Atıldı
09.11.2012
545
A+
A-

Sakarya Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk kez kurulacak olan Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi için ilk imzalar atıldı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) arasında “2012 Güdümlü Proje Desteği Mali Destek Programı” kapsamında “Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Endüstriyel Üretim ve Test Merkezi” kurulmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

MARKA Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen protokol imza törenine,  MARKA Genel Sekreter Vekili Tolga Şahin, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel ve SAÜ Teknopark A.Ş Müdürü Tunahan Kırktepeli katıldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan MARKA Genel Sekreter Vekili Tolga Şahin, imzalanan protokol ile  “Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım ve Test Merkezi Projesi”nin hazırlık çalışmalarına başlandığını belirterek proje kapsamında Türkiye’de ilk kez vakum sprey ünitesi oluşturulacağını ifade etti. Şahin, SAÜ’de kurulacak merkezin 3, 2 milyonluk bütçesinin 1,2 milyon lirasının SAÜ, 2 milyon lirasının ise MARKA tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise yaptığı konuşmada “Üniversite olarak başvuruda bulunduğumuz projenin MARKA tarafında kabul edilmesi ve yürürlüğe konulması bizleri mutlu etmiştir. Projenin gereklerini bundan sonrada MARKA ile birlikte üniversitemiz, Teknopark A.Ş ve diğer birimlerimiz başarıya ulaşması için çalışacaktır. Bende projenin hayırlı olmasını diliyorum ve MARKA‘ya desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Proje hakkında teknik bilgiler veren SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel ülkemizde biyomedikal teknolojilerin ithalata dayalı olduğunu belirterek “Ülkemizde sağlık harcamaları 35-40 milyar dolar gibi ciddi boyutlara ulaşmıştır. Sağlık harcamaları içinde ortopedik ve implante edilir ürünler % 17.7 gibi bir orana karşılık gelmektedir.  Bu projeyle tamamı ithalata dayalı protez ve implant kaplamaların Türkiye’de gerçekleşmesi söz konusu olacak.  Bu ürünler daha düşük maliyetlerle daha fazla insanımız tarafından kullanılabilecek” dedi.

Konuşmaların ardından projeyle ilgili ön mutabakat protokolü, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, MARKA Genel Sekreter Vekili Tolga Şahin ve SAÜ Teknopark Müdürü Tunahan Kırktepeli tarafından imzalandı.

Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Endüstriyel Üretim ve Test Merkezi

SAÜ tarafından 350 metrekarelik bir alana kurulması planlanan “Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Endüstriyel Üretim ve Test Merkezi” bünyesinde Türkiye’de henüz bulunmayan Vakum Plazma Sprey Kaplama Ünitesi, Sterilizasyon ve Temiz Odası yer alacak. Merkez içinde ayrıca hali hazırda faaliyette bulunan, 6 milyon TL’lik bir lojistik destek ünitesi de bulunuyor.

Proje ekibinde Makine ve Metalurji Mühendisliği öğretim üyeleri yanında temel bilimci biyolog, farmakolog, diş hekimi ve ortopedistler görev alacak ve kurulacak merkez, açık bir laboratuar gibi hizmet verecek.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte milyonlarca dolar değerindeki katma değeri yüksek implant ve protez parçalar ülkemizde kaplanmaya başlayacak, ülkemizde gerek kısmen fason olarak üretim yapan gerekse yurt dışından ithalat yapan firmalar için yeni tasarımların oluşturulması, özel kaplama işlemleri ve performans testleri gerçekleştirilebilecek.

3.2 Milyon TL’lik  projenin 2 milyon liralık kısmını MARKA karşılayacak. Kalan kısım SAÜ bütçesinden karşılanacak. SAÜ ayrıca personel, malzeme, ekipman, bina desteği sağlayacak. Proje 24 ayda tamamlanacak.

Proje için ön mutabakat anlamına gelen protokol ile Sakarya Üniversitesi gerekli fizibilite çalışmalarına başlayacak ve projenin nihai başvurusu için gerekli hazırlıkları tamamlayacak. Proje Ajansça uygun bulunması durumunda Kalkınma Bakanlığı’nın onayına sunulacak.

09/11/2012 – HM

 

 
545 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.