Bu Topraklar İçin

Bu Topraklar İçin
21.03.2016
751
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıl Dönümü dolayısıyla ‘Bu Topraklar İçin’ isimli bir etkinlik düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen ‘Bu Topraklar İçin’ isimli etkinlik, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas başta olmak üzere, çok sayıda protokol ve izleyicinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Etkinlik, SAÜ Atatürk İlke ve İnkılapları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, “Çanakkale Notları” isimli konuşması ile başladı. Çanakkale Savaşı ile ilgili çeşitli bilgiler veren Prof. Dr. Haluk Selvi, “1998 yılına kadar, bize dair Çanakkale Muharebelerinin cereyan ettiği Gelibolu yarımadasında şehitliklerimizin durumu 2 şehitlik dışında herhangi bir ziyaret yerinin bulunması büyük bir problemi teşkil ediyordu. 1919 yılında İngiltere ve Fransa İstanbul’u işgal ettiğinde yaptıkları ilk iş, Çanakkale savaş alanlarındaki şehitlerinin bulundukları yerleri tek tek tespit etmek ve bölgeleri şehitlik haline getirmekti. Maalesef, Çanakkale savaş alanıyla ilgili bizim karşı karşıya kaldığımız problemlerden birisi de şehitliklerimizin ortaya çıkarılmasıydı. Ama memnuniyetle şunu söyleyebiliriz ki son 10 yıldır Türkiye’de, Çanakkale’ye dair hem akademik çalışmalarda hem de bu savaş alanında şehitliklerle ilgili gerçekten çok mükemmel çalışmalar yapıldı ve yapılıyor” dedi.

Çanakkale’de şehit sayısıyla ilgili akademik çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Selvi, “Karşı karşıya kaldığımız ve çözmek zorunda olduğumuz meselelerden birisi de tabiî ki şehitlerimizin sayısıyla ilgilidir. Çanakkale’de şehit olan askerlerimizin sayısı fiilen 60 bindir ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan ve orada şehit olanların sayısı 45 binden fazladır. Toplam kayıplarımız 8 ay süren Çanakkale muharebe sıralarında 250.000’dir. Burada ayırt edilmesi konularından biri de bu. İngiliz ve Fransız ölüleri sayısı savaş sırasından ölenlerin sayısı 75 bin, hastanede yaralı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı da yine bu kadardır. Ama 1’nci Dünya Savaşı içerisinde en kanlı muharebelerden birisi burada cereyan etmiştir” diye konuştu.

Etkinliğin ikinci kısmından ise, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Nevidans Sahne Sanatları Topluluğu tarafından “Bu Topraklar İçin” isimli bir dans gösterisi düzenlendi. Birçok akademisyen ve öğrencinin görev aldığı dans gösterisi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Çanakkale Savaşı’na farklı yörelerden katılan askerlerin hikâyelerini, yörelerin danslarıyla anlatılan gösteri, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Etkinliğin sonunda bir konuşma yapan Rektör Elmas, dans gösterisinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Etkinlik toplu bir hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile son buldu.

Etkinliğin videosunu buradan izleyebilirsiniz..

21.03.2016 YC
751 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.