Sistem Değişmeli

Sistem Değişmeli
08.12.2015
1.068
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas düzenlediği basın toplantısında, gündeme dair görüşlerini dile getirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sakarya Üniversitesi’nin son iki ayda yoğun bir şekilde kalite kongrelerine katıldığını ve çalışmalar yapıldığını dile getiren Rektör Elmas, “Brüksel’de Avrupa Mükemmellik Kalite ödülünü aldık. İstanbul’da KALDER’in düzenlediği fuarda iki ödül aldık. Geçtiğimiz hafta üniversitemizde ICQH 2015 Yükseköğretimde kalite kongresini düzenledik. Bu kongreye Amerika’dan Malezya’dan Avrupa’dan alanlarında yetkin çok iyi akademisyenler, konuşmacılar katıldı. Kongrenin sonuç raporlarını da yakında web sitemizden diğer üniversitelerle paylaşacağız” dedi.

Yönetimde değişim şart

Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’de kalite ve yönetim konusunda en çok çalışma yapan kurumlardan biri olduğunu vurgulayan Rektör Elmas, “Bu çalışmaları yürütürken ve kongrelerde sunulan bildirilerden de gördüğüm kadarıyla hepsinin özünde bir yönetim ve mantalite değişimi dile getiriliyor. Bugün dünyada, herhangi bir kurumun yönetiminde liderlik anlayışı, toplumla ilişkiler ve sorumluluk konuları çok önemlidir. Ama Türkiye’de şuandaki yönetim sistemi yani kamu kuruluşlarının yönetim biçimi bu mantalitede değil” dedi.

Hedef odaklı çalışmanın önemli olduğunu söyleyen Rektör Elmas, “Yönetimde, hedefleri çizip, takip edip,  izleyip gerekirse buna göre kurumu ve kamuyu motive edip hedefe ulaşmak gerekiyor. Bunun özünde de her kurumun liderlik yapacak kişisinin kurumun başından sonuna kadar el birliğiyle ortak hedef doğrultusunda yürümesiyle mümkün. Yani mantalite değişiminde yatıyor. Özet olarak, sistemleri mevcut kurallar çerçevesinde değil, hedefler doğrultusunda yönetmek izlemek ve buna liderlik etmek” şeklinde konuştu.

Bir tur daha yukarı çıkabilmek için bir mantalite değişiminin şart

Rektör Elmas, “Belediyelerimizde, diğer kamu kuruluşlarımızda hatta devletimizin yönetiminde de Başkanlık Sistemi veya bir liderlik sisteminin daha ileriye gitmede çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yoksa mevcut sistemlerle, mevcut kuralları uygulayarak ileri gitmenin mümkün olmadığı görüşündeyim. Aslında ismin önemi yok, sistemin değişmesi gerekiyor. Bunun da özünde liderlik, hedef odaklılık ve toplumla birlikte yaparak duruma değer katma, şeffaflık ve hesap verme var. Dolayısıyla mevcut sistemden daha açık, daha parlak bir bakış açısı ve anlayış ” dedi.

Türkiye’nin son 10 yılda önemli işler ve atılımlar oldu diyen Rektör Elmas, ama şimdi bir tur daha yukarı çıkabilmek için bir mantalite değişiminin şart olduğunu buradaki yapılan toplantılardan, kalite konusunda yapılan çalışmalardan benim de çıkardığım sonuç budur şeklinde konuştu.

Türk Tipi Başkanlık Sistemi Olabilir

Türkiye’nin koyduğu 2023 hedefler doğrultusunda yönetimde bir değişimin şart olduğunu söyleyen Rektör Elmas, “Türkiye gibi dinamik bir ülkeyi, dinamik yönetmek gerekir. Bulunduğumuz konum itibarı ile iç olaylar, komşular, çevre sürekli bir dinamizm söz konusu. Aslında Türkiye’yi bir değişime iten neden, Türkiye gelişme k istiyor. Günümüzde değişimi yöneltmek istiyorsanız lideri, sorumlusu belli olacak. Yönetim açık ve şeffaf olacak”

Hastane biran önce yapılmalı

Sakarya’ya yapılacak 1000 yataklı hastane konusunda konuşan Rektör Elmas, “Öncelik hastanenin yapılması. Burada fikir birliği içinde olursak bu kısa sürede yapılır. Bizim o yüzden Sakarya olarak bir konu ettiğimizde Sakarya’daki etkin bireylerin bu konuda hemfikir olup ona göre dikkati dağıtmamamız gerekiyor” dedi.

Sakarya konum olarak, atmosferi, şehrin dinginliği, rahatlığı olarak tam bir üniversite şehri olduğuna dikkat çeken Rektör Elmas, üniversite öğrencilerinin rahat edeceği bir atmosferi Sakarya’da, üniversitemizin yanında bir iki üniversite olmasının ben de gerekli olduğunu düşünenlerdenim diye konuştu.

Dünyadaki yeni üniversite anlayışında şehirle, toplumla, sanayiyle, kamu kuruluşuyla, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak görevi olduğunu vurgulayan Rektör Elmas,  “Şuanda sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve şehirle ilgili Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezimiz var. Büyük destekler ayırdık, orada da bir sistem kurduk. Ortak projeler yapmasına özel destek veriyoruz. Bu konuda üniversitelerin yol alması hızlı olmuyor” ifadelerini kullandı.

08/12/2015 – MA
1.068 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.