İhracatın Artması İçin Yatırımlar Destekleniyor

24.04.2015
494
A+
A-

Sakarya Üniversitesi 21 Gün 37 Derece Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Uluslararası Ticaret ve Finansmanında Son Gelişmeler’ konulu bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Ernst &Young Firması Kurumsal Finans Direktörü Orçun Makal ve Global Trade Direktörü Sercan Bahadır konuşmacı olarak katıldı.

Moderatörlüğünü SAÜ Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan’ın yaptığı konferansta, Sercan Bahadır ve Orçun Makal, uluslararası ticarette son gelişmeler, uluslararası ticaret finansmanı, uluslararası ticarette yeni iş imkânları ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştılar.

Türkiye’nin son yıllarda dış ticaret açığının düzelme eğiliminde olduğunu söyleyen Sercan Bahadır, “Türkiye ithalatını karşılamak için ihracat yapmak zorunda. Örneğin Amerika bir ürünü ithal etmek istiyorsa dolar basıp alıyor ama Türkiye öyle değil, ihracat ile ithalatını karşılıyor. Son günlerde doların yükselişinde birçok sebep var. Bunlardan biri, ithalat oranımızın yüksek olması dolayısıyla dolara olan talebimiz fazla olması. Bu da doların fiyatını yükseltiyor” dedi.

Cari işlemler açığının azaltılması için dış ticaret bürokratlarının 2015-2017 dönemini kapsayan orta vadeli programda radikal kararlar aldığını söyleyen Sercan Bahadır, “Son 3 aylık döneme baktığımızda, Ekonomi Bakanlığı’nın bu konuda büyük efor sarf ettiğini görüyoruz. İthalata olan bağımlılığın azalması ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatının arttırılması ile sanayi giderlerinin yurtiçinde üretilmesini sağlayacak yatırımların desteklenmesi konusunda önemli çalışmalar var” diye konuştu.

Hükümetin yerli üreticiyi korumak için yaptığı çalışmalardan bahseden Sercan Bahadır, “Geçen yıl tekstilde ithalata yüzde 30 gümrük vergisi getirildi. Tornavida, cıvata gibi ürünlerde yüzde 25 ek gümrük vergisi getirildi, bu ithalatı düşürmek ve yerli üreticiyi korumak için yapılan hamleler. Şu an çelik ve cep telefonu için de yapılan bir çalışma var. Türkiye ithalatta rotasını tamamen değiştiriyor, ithal ikame büyümeye doğru gidiyor” dedi.

Proje finansmanı konusunda katılımcılara bilgi veren Orçun Makal, “Proje finansmanı, borçlanma tekniğidir. Borçlanma tekniği, bilançonun ve teminatların dışında, işletmelere büyüme imkanı sağlayan bir yoldur. 80’li ve 90’lı yıllarda kurulan inşaat firmalarının büyük bir bölümü, proje finansmanı yoluyla büyüdüler” şeklinde konuştu.

24/04/2015 – MA
494 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.