Büyük Önder Atatürk Anıldı

Büyük Önder Atatürk Anıldı
10.11.2011
638
A+
A-

Büyük Önder Atatürk, vefatının 73.  yılında Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saat 09:05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Anma töreni daha sonra SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen anma programıyla devam etti. Programda ilk olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü tarafından hazırlanan kısa film gösterildi.

Öğrenciler adına Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Bahadır Ünal’ın Atatürk’ü anlatan konuşmasının ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele hakkında bir konuşma  yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i anlamak için Osmanlı’nın 19. yüzyılın siyasi ve iktisadi durumuna iyi bakmak gerektiğini söyleyen Selvi, Osmanlı’nın bu yüzyılda dış devletlere karşı iktisadi bağımlılık içinde olduğunu ifade etti.

Osmanlı’nın borçlanmayla birlikte sürekli bir dış müdahaleye maruz kaldığını dile getiren Selvi,  “Ne zaman yabancıların Osmanlı ülkesinde başı belaya girse, gayr-i Müslimler veya Hıristiyanlarla bir problem çıksa, Fransız donanması, İtalyan donanması veya Amerikan donanması Çanakkale ve Mersin limanlarında soluğu alıyorlardı.” dedi. Bu durumun Osmanlı üzerinde siyasi bir baskı oluşturduğunu belirten Selvi “Osmanlı ülkesi siyasi hâkimiyetini kendi ülkesine kaybetmişti ve II. Abdülhamit  ülkesinin geleceğini ve kaderini ancak Almanlara teslim ederek ülke bütünlüğünü sağlayacağını görüyordu.”  dedi.

Tarihin ibret almamız gereken sayfalarla dolu olduğunu ancak kendi tarihimize kayıtsız, sadece izleyen ve tarihi okumayan bir millet olduğumuzu dile getiren Selvi “Keşke okusaydık da, bu halleri tekrar tekrar yaşamasak. 19 yüzyılda yaşanan en önemli sıkıntılardan biri, devlet yöneticilerin İstanbul’da birbirleriyle uğraşmaları ve didişmeleri. Bunun en iyi örneği Balkan Savaşları…Bağımsızlığını henüz kazanmış  Bulgarlara, Sırplara ve Yunanlara mağlup olan bir devlet söz konusu. Büyük imparatorluk… ama bunun en önemli sebebi İstanbul’da siyasi  darbeler ve ihtilaller… Ordu bizzat devlet işlerine karışmış ve İstanbul’da sadrazam değiştirmekle meşgul olmuş. ”

Bu dönemde kaybedilen savaşlara, iktisadi ve siyasi açıdan çökmüş bir devlette rağmen, Atatürk’ün bir lider olarak ortaya çıktığını belirten Selvi “İşte Mustafa Kemal, ümitsizliğin olduğu bir ortamda, dış borçların ödenemediği bir zamanda çıkıp, kendi ülkesinde reformlar yapabilecek, sıkıntıları aşabilecek ve bir devlet kurabilecekti.” dedi.

Programın sonunda SAÜ Devlet Konservatuarı tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini bir konser verildi.

10/11/2011 – Adil Bical

 

 
638 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.