Hocalı Soykırımı unutulmadı

Hocalı Soykırımı unutulmadı
06.03.2024
654
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda “Hocalı Soykırımı Anma Paneli“düzenlendi.

Hocalı Soykırımı Anma Programı, saygı duruşu, İstiklal marşının ve  Azerbaycan Ulusal Marşının okunması ardından video izlenmesi ile başladı.

Moderatörlüğünü TÜRKMER Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin’in yaptığı panele, Kazım Karabekir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timsal Karabekir, Prof. Dr. Haluk Selvi ve Prof. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu panelist olarak katıldı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay açılış konuşmasında şu şekilde konuştu; “Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Aramızda son derece önemli bir misafirimiz bulunuyor. Timsal Karabekir hanımefendiye saygımızı ifade etmek istiyorum. Bugün son derece önemli olan bir katliamın unutulmadığını ve unutulmayacağını ifade etmek üzere toplanıyoruz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.”

TÜRKMER Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin konuşmasında, “Panelimize hoş geldiniz. Panel programını akademik olarak da değerlendireceğiz konu hakkında araştırmalarımıza da değineceğiz. Ayrıca Timsal hanımın anılarından istifade edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Panelde konuşan Prof. Dr. Haluk Selvi, Türk ve Ermeni halklarındaki kahraman kavramlarını detaylı olarak incelerken, her iki halkın kahramanlarının kimler olduğunu ve savaş durumunda bu kahramanların hangi eylemleri gerçekleştirdiğine dair detaylı açıklamalarda bulundu. Selvi, ‘’32 yıl önce Karabağ’da yaşanan soykırımı hatırlamak için buradayız. Özellikle Türk diplomatlarına yapılan suikastler ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne gözdağı vermek istediler. 75 diplomatımızı öldüren bu zihniyetteki insanlar, bizleri uluslararası alanda güç bir duruma düşürdüler.’’ dedi.

Kazım Karabekir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timsal Karabekir konuşmasında, ‘’Tarih tekerrürden ibarettir, geçmişten ders almalıyız. Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer. Çok acılar yaşadık, daha fazlasını yaşamamak için tarihimizi iyi bilmeliyiz. ‘’ ifadelerine yer verdi.

Kazım Karabekir’in notlarında‘’ Erzurum’a o kadar yaklaştım ki artık insanların dişlerini görecek kadar yakındım gülerek beni karşılıyorlardı. Biraz daha yaklaştığım zaman ortada bir gayri- tabiilik olduğunu farkettim bu insanlar hiç kımıldamıyordu. Daha çok yaklaştığım zaman ızdırapla gördüm ki her biri canlı canlı kazığa oturtulmuştu, ızdıraptan kasılmıştı yüzleri gülmüyorlardı. Allah benim gözümle gördüklerimi dünya üzerinde hiçbir canlıya göstermesin. ‘’ ifadelerinin de olduğunu belirten Timsal Karabekir, Türk gençlerinin en az bir tarihçi kadar tarihlerini yakından bilmelerinin gerekli olduğunu vurguladı.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al konuşmasında, “ Öncelikle bu programı düzenleyen değerli hocalarıma teşekkür ediyorum. Atalarımız zor dönemler yaşadılar, ben de o bölgenin bir insanı olarak atalarımızdan duyduğumuz hikayelerle büyüdük. Balkanlar, Yemen çölleri, Çanakkale, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nı gören bir neslin torunuyuz. Biz bugün için tıpkı atalarımız gibi seferberlik ruhuyla hareket etmek zorundayız. Bugün eğer Azerbaycan bir başarı elde ettiyse laboratuvarlarımızdaki teknoloji ile mümkün oldu. Akademisyenler olarak derslerimizde ve çalışmalarımızda bir seferberlik ruhuyla hareket edersek başarılı olabiliriz. Bu vesileyle atalarımızı saygı, rahmet ve minnetle yad ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Panel, soru- cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimi ve belge takdimiyle son buldu.


654 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.