Bilişimde Gözde Meslek: Veri Ambarı Danışmanlığı

Bilişimde Gözde Meslek: Veri Ambarı Danışmanlığı
11.10.2017
1.168
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu tarafından “Bilişim Teknolojileri Semineri” düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Yumuşak, İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şadi Evren Şeker, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Eğitim ülkelerin itici gücüdür

Seminerin açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Nejat Yumuşak, akademik eğitimin önemine değindi. Üniversitelerin ülkelerin itici gücü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yumuşak, “Ekonomi, sanayi tıkansa hemen eğitim birimlerine başvurulur. Bilginin ve teknolojinin yetersiz kaldığı yerlerde yeni bilgilerin ve teknolojilerin üretilmesi gerekir. Bunların yeri de üniversitelerdir. Mühendislerin ise bu camiada çok önemli yeri vardır. Bilim ve teknolojinin tıkandığını ifade edilen bugünlerde yeni bilgilere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Burada en büyük görev özellikle bilgisayar mühendislerine düşmektedir. Muhatap olduğumuz veriler artmakta ve bu veriler üzerine hızlı hesap yapma ihtiyacı vardır. Hesap denilen yerde ise bilgisayar mühendisleri vardır. Dolayısıyla bilgisayar mühendislerinin o mühendislik formasyonu ve geniş hayal gücene ülkemizin ihtiyacı var. Bu yüzden öğrencilerimiz hem bizim için hem de ülkemiz için çok kıymetlidir” dedi.

Veri ambarı danışmanlığı öne çıktı

İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şadi Evren Şeker de konuşmasında veri madenciliği ve sektör hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Sektörde öne çıkan mesleklerden birisinin ‘veri ambarı danışmanlığı’ olduğunu belirten Doç. Dr. Şeker, “Herhangi bir kuruma veya işletmeye gittiğinizde veri olgunluğu denilebilecek bir sınıflandırma görürsünüz. Bir firma verilerin farkında olmayabilir. Elinde veri olmasına rağmen hiç kullanmıyor da olabilir.  Bu durumda veri cahilliği oluşuyor. Veri farkındalığı oluşmasından sonra yavaş yavaş veri tabanı tutmaya başlayan firmalar görüyorsunuz. Şu anda işler biraz değişti. Bu değişikliğe ayak uydurmaya çalışan ve veriyi aktif hale getirmeye çalışan firmalar ortaya çıkıyor. Firmalar artık yavaş yavaş veri ağları kullanmaya geçen aşamada bulunuyor. Bundan dolayı günümüzde sektördeki en favori mesleklerden birisi veri ambarı danışmanlığıdır” ifadelerini kullandı.

Verilerin aynı ortamda toplanması, ortak raporlar alınması ve birbiriyle entegrasyonun önemli olduğunu dile getiren Şeker, bu süreçlerden geçen verilerin veri ambarı sisteminde toplandığını, daha sonra analiz edildiğini ve son olarak rapor hazırlanarak veri ambarı dönüşümünün gerçekleştiğini anlattı.

Seminer, Doç. Dr. Şadi Evren Şeker’e Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu tarafından plaket verilmesiyle sona erdi.

10/10/2017 MEÖ


1.168 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.