Türkçe Yeterlilik Sınavı Yapıldı

Türkçe Yeterlilik Sınavı Yapıldı
20.06.2016
1.019
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Sakarya TÖMER)’nde 8 aydır Türkçe öğrenmekte olan uluslararası öğrenciler için Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS) yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen sınav, içinde Sakarya Üniversitesi’nin de bulunduğu 32 il ve 48 merkezde eş zamanlı olarak yapıldı. Türkiye genelinde YTB tarafından Türkiye burslusu olarak yükseköğrenim için Türkiye’de bulunan 3000 öğrenci sınava girdi. TYS, aynı anda farklı milletlerden en fazla kişinin girdiği dil sınavı olarak dünyada bir ilk özelliği taşımaktadır.

Sakarya TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Okur yaptığı açıklamada, “Hürriyet’in, AA’ya dayanarak verdiği habere göre Üniversitemiz, yabancı öğrenci sayısı bakımından İstanbul ve Anadolu Üniversitesi’nin ardından üçüncü sırada. Bu öğrencilerin çoğu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla Türkiye Burslusu olarak yükseköğrenimlerini devam ettirmektedirler. 2015-2016 eğitim öğretim döneminde de hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinden 3000 öğrenci Türkiye burslusu olarak ülkemize geldi ve farklı üniversitelerde Türkçe hazırlık kursları görmektedirler. Türkiye burslusu olarak Türkçe öğrenen öğrenci sayısı bakımından da Üniversitemiz, İstanbul Üniversitesi’nin ardından ikinci sıradadır. Türkiye burslusu bu öğrenciler için, bu yıl ilk defa merkezi bir sınav başarılı bir şekilde uygulandı. 3 gün süren bu sınavlar, ilk iki gün Türkçe konuşma becerisini ölçmeye yönelik, üçüncü gün de Türkçe okuma, yazma ve dinleme becerisini ölçmeye yönelik bir sınavdı. Sakarya TÖMER okutmanları tarafından titizlikle yapılan sınav sonuçlarını Yunus Emre Enstitü değerlendirecek. Sınavın titizlikle ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan okutman arkadaşlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Sakarya Üniversitesi TÖMER’de bu yılki eğitim öğretim döneminde 73 farklı ülkeden 315 uluslararası öğrenci Türkçe kursu aldı. Yapılan sınavlardan yeterli puanı almaları durumunda Türkçe sertifikası almaya hak kazanarak Üniversitemizde kendi alanlarında eğitim öğretime devam edecek.

20.06.2016 – YC


1.019 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.