Dr. Öğr. Üyesi Barış Seçkin Arslan’dan TÜBİTAK-3501 Projesi

Dr. Öğr. Üyesi Barış Seçkin Arslan’dan TÜBİTAK-3501 Projesi
01.08.2024
1.357
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Barış Seçkin Arslan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Boya duyarlı güneş hücrelerinde kullanılmak üzere Berberis Vulgaris bitkisinden elde edilen berberin bileşiğinin yarı sentetik yöntemlerle modifikasyonu” başlıklı proje, TÜBİTAK-3501 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Berberidaceae familyasının Berberis cinsine ait Berberis Vulgaris, Berberis İntegerrima, Berberis Crataegiana ve Berberis Cretica türleri ülkemizde doğal olarak yetişen bitkilerdir. Berberislerin odunsu gövdelerinde, köklerinde, kabuklarında ve meyvelerinde berberin adı verilen açık sarı renge sahip bir alkaloid bulunur. Önerilen projede ülkemizde bol miktarda bulunan Berberis Vulgaris bitkisinin kök ve gövdelerinden saflaştırılan berberin doğal boyasının yarı-sentetik yöntemlerle modifiye edilmesiyle elde edilen yeni boyaların, boya duyarlı güneş hücrelerinde (BDGH) duyarlaştırıcı olarak kullanımları amaçlanmaktadır. Bu sayede, daha ekonomik ve çevre dostu BDGH’ler elde edilmiş olacak.

Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Davut Avcı’nın danışman olarak katkı sağlayacağı projede bir lisansüstü öğrenci bursiyer olarak desteklenecek.


1.357 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.