Empati Eksikliği En Büyük Sorun

Empati Eksikliği En Büyük Sorun
06.03.2019
2.929
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Engelli Öğrenci Birimi ile Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğünce ortaklaşa olarak “Yüz Anomalisine Sahip Bireyler İle Yaşam” semineri düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan seminere Yüzümle Mutluyum Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Çakır konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde ‘yüz anomalisi’ hastalığı hakkında bilgiler veren Çakır, yüz anomalileri olan birey ve ailelere destek olmaya ve toplumda yüz anomalileri ile ilgili farkındalığın artmasına yönelik yaptığı çalışmaları anlattı. İnsanların görünüşleriyle değil oldukları gibi kabul edildiği ve değerlendirildiği toplumsal bilincin sağlanmasına katkıda bulunmak istediğini söyleyen Çakır, “Toplumun güzellik algısı çok yüksektir. Bunu değiştirmeye ve her şeyin yüz güzelliği olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. İnsanları oldukları gibi kabul etmeliyiz. Özellikle ilkokullarda ve üniversitelerde farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar anlatmayınca fark edemiyorlar. Herkes insandır ve eşit haklara sahiptir” dedi.

“Empati eksikliği en büyük sorun”

Doğuştan yüz anomalisine sahip bireylerin günlük hayatta çok sayıda fiziksel ve sosyal sorunlar yaşadığının altını çizen Çakır, en büyük sorunun ise empati kurmak olduğuna dikkat çekti. İnsanlarda bu hastalığa karşı empati kurma yeteneğinin noksanlığına değinen Çakır, “Empati kurarsak karşımızdaki insan için en iyisi olur. Yüz anomalisine sahip bireylerde empati sorunu çok yaşanıyor. Aynı tutum onlara karşı sergilendiğinde nasıl hissedeceklerini düşünmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yetişkinlerin algılarını değiştirmenin çocukların algılarını değiştirmekten daha zor olduğunu belirten Çakır, yüz anomalisine sahip bireylere karşı olması gereken yaklaşımın, aile içi eğitimde şekillendiğini söyledi. Bu sendroma sahip çocukların çok sık maruz kaldığı akran zorbalıklarını örneklerle açıklayan Çakır, yüz anomalisine sahip bireylere karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini anlattı. Çakır, şunları söyledi:

“Soru sorarken yaklaşım çok önemlidir. Rahatsız edici bakışlardan kaçınmalıyız. İnsanların sürekli bakması bizi çok yoruyor. Biz zaten kendimizi kabullenmiş durumdayız. Asıl gerekli olan toplumun bizi kabullenmesidir. Dizi ve filmlerde engelliler daha fazla ön planda olmalıdır. Görsel ve basılı medya iletişim mecralarında farklılığı olan insanlar daha çok gösterilebilir. İlk ve orta öğretim müfredatına engellilere yaklaşım konusunda ders konulmalıdır. Öğretmenler konu ile ilgili eğitilmedir.”

Seminerin sonunda konuşmacı Zeynep Çakır’a teşekkür belgesi takdim edildi.

06/03/2019 – Melek Tepeli


2.929 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.