YÖK Başkanı Saraç Araştırma Görevlileri ile Buluştu

YÖK Başkanı Saraç Araştırma Görevlileri ile Buluştu
03.04.2015
1.177
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Sorun Üreten Değil, Sorun Çözen YÖK” toplantılarında ilk olarak YÖK Kanunu’nun 50/d maddesi kapsamında çalışan araştırma görevlileri ile buluştu.

31 Mart Salı günü YÖK Başkanlığında gerçekleştirilen “50/d’li Araştırma Görevlileri’nin Sorunları” başlıklı toplantıya 16 üniversiteden ve 4 sendikadan birer temsilci katıldı. Toplantıda, Sakarya Üniversitesi’nden (SAÜ), 50/d maddesi kapsamında çalışan araştırma görevlilerini temsilen Arş.Gör. Abdüssamed Koç hazır bulundu.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, YÖK sisteminde bulunan bazı sorunların çözümü için paydaşların fikirlerine başvurulacağını söyledi. Bu kapsamda “Sorun Üreten Değil, Çözen YÖK” Projesi’ni başlattıklarını dile getiren Saraç, sorunları yükseköğretim kurumlarının temsilcileri ve diğer paydaşlarla ele alacaklarını ifade etti.

Sorunları Biliyoruz

50/d’li araştırma görevlilerinin bazı sorunlar yaşadığını bildiğinin altını çizen Saraç, yükseköğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından bu konuyu üniversitelerimizin, bilim hayatımızın, Türkiye’nin istikbalinin inşasında önemli bir unsur olarak gördüklerini dile getirdi. Prof. Dr. Yekta Saraç, çok yakında yükseköğretimde yaşanan diğer sorunlar hakkında da çalışmak istediklerini vurguladı.

YÖK Başkanı’nın konuşmasının ardından toplantıya katılan araştırma görevlileri, yaşadıkları sorunları, bu sorunların çözümü hakkındaki görüş ve önerilerini YÖK Başkanı’na iletme fırsatı elde etti. Araştırma görevlilerinin görüş ve önerilerini paylaşmaktan dolayı toplantıdan memnun ayrıldıkları ve toplantının verimli geçtiği konusunda fikir birliği içinde oldukları gözlendi.

50d’li Araştırma Görevlilerinin Sorunları

Toplantıda SAÜ’deki 50/d’li araştırma görevlilerini temsilen bulunan Arş. Gör. Abdüssamed Koç, YÖK başkanlığına 1 sayfalık özet bir rapor sundu. Yaşanılan sorunları “ikilik sorunu” olarak değerlendiren raporda özetle şu başlıklar yer alıyor:

  • Doktora sonrası iş garantisi 33/a kadrosundaki araştırma görevlilerinde mevcutken 50/d’li araştırma görevlilerinde bulunmuyor.
  • ÖYP’li araştırma görevlileri YÖK tarafından verilen bazı burslardan ve ödeneklerden yararlanırken, 50/d’li araştırma görevlileri yararlanamıyor.
  • 35/a ile görevlendirilmiş araştırma görevlileri doktora programına girerken sınavsız geçiş hakkından yararlanmakta.
  • ÖYP’li araştırma görevlileri yurtdışına sorunsuz çıkarken, 50/d li araştırma görevlileri 89 günden fazla çıkamamakta, çıksalar dahi maaş alamamakta.
  • Her ne kadar bizim üniversitemizde rastlanmasa da, bazı üniversitelerde 50/d’den 33/a’ya geçiş kriterlerinin olmamasından dolayı keyfi uygulamalar mevcut.
  • İlgili kanunda 50/d’li araştırma görevlileri ‘burslu öğrenci’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de burslu öğrenci statüsünde olup emekli sicil numarası olan herhangi başka bir grup bulunmamaktadır.

03/04/2015 – HAY
1.177 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.