‘Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ Paneli

‘Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ Paneli
01.03.2013
1.289
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Konferansları kapsamında bu hafta, ‘Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ konusu ele alındı.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ isimli konferans, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Aydın’ın yaptığı panele, Doç. Dr. Nuh Arslantaş ve Yahudi Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş konuşmacı olarak katıldı.

Yahudiliğin günümüze kadar olan serüvenini ve Müslüman-Yahudi ilişkilerine değinen Doç. Dr. Nuh Arslantaş konuşmasında, tarih boyunca Hristiyanların ve diğer dinlerin aksine olarak Müslümanların Yahudilere karşı daha hoşgörülü bir tutum sergilediklerini, kendi devletlerinin tebaası olan Yahudilerin din ve kültürlerini yaşamalarına imkân tanıdıklarını belirtti. Bu anlamda Osmanlı Devleti zamanında, kendi din ve kültürlerini rahat bir şekilde yaşama fırsatı bulan Yahudilerin Osmanlı’nın gerilemesinden de nasibini aldığını söyledi.

“Yahudi”, “Musevi”, “İbrânî” ve “Beni İsrail” kavramları hakkında genel bilgiler verip aralarında nüanslara değinen Yahudi Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş,  Yahudilikte kutsal kitap üzerine yapılan yorumların öz olan kutsal metnin önüne geçip ona ulaşmaya engel teşkil edecek bir konuma yerleştirilmesini kendileri için bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etti.

Panele yoğun ilgi gösteren öğrenciler, bir Yahudi’nin kendi din ve kültürüne nasıl baktığını bizzat onun dilinden duymanın kendilerine farklı bakış açıları kazandırdığını ve yeni ufuklar açtığını dile getirdi.

Soru – cevap kısmının ardından, katılımcılara hediye takdim edildi.

01/03/2013 – YC
1.289 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.