Vali Nayir Öğrencilerle Buluştu

Vali Nayir Öğrencilerle Buluştu
12.12.2019
1.660
A+
A-

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğunca düzenlenen “Sakarya Valisi Kampüste” adlı programda öğrencilerle bir araya geldi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Amfi Salonunda yapılan programa SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

“Yöneticilik kavramı üzerinde durdu”

1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandığını ve 1983 yılında bu fakülteden mezun olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Vaktin nasıl geçtiği anlaşılamıyor, 41 yıl önce ben de sizin gibi bu sıralardaydım, zaman sizler için de aynı hızda geçecektir. Bölümünüzden mezun olduktan sonra özel sektörü düşünebilirsiniz ya da kamu sektöründe ilerlemek istiyorum diyebilirsiniz. Kamu sektöründe yöneticilik düşünürseniz en uygun alanlardan birini mülki idare olduğunu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“Yöneticilikte insan ilişkileri, donanım ve karar yetisi önemli”

Yöneticiliğin sanat olup olmadığı, liderlikle eşdeğerde olup olmadığı, doğuştan gelen bazı özelliklerle desteklenmesi gerekip gerekmediği gibi konularda tartışmalar yaşandığını dile getiren Vali Nayir, “Yönetici olarak doğulur mu? Yoksa alınan eğitimlerle iyi bir yönetici olunur mu? Bunlar tartışılan konulardır. Ben doğuştan gelen özellikler yanında eğitimle geliştirilecek beceriye sahip olunması gerektiği kanaatindeyim. Eğer iyi bir yönetici olmak istiyorsanız, insan ilişkileri alanında bir beceriniz olması gerekiyor, mevzuat ve uygulama gibi konulara hâkim olabilmek için teknik anlamda donanımlı olmanız gerekiyor, yine hızlı karar verebilme yetisine sahip olmanız gerekiyor. İşte bir yandan eğitimini alırken aynı zamanda doğuştan da bu özelliklere yatkın olarak kişilerin yöneticiliği seçmesinin önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

“Yöneticiliğin tarihini sorgulamamız gerekiyor”

Vali Nayir, “Okullarımızda birçok konunun başlangıcı olarak farklı tarihler verilebiliyor. Örneğin insan haklarının başlangıcı olarak Magna Carta gösterilebiliniyor. Yönetim biliminin ortaya çıkmasını 17. Yüzyıla tarihleyebiliyorlar. Ancak onlardan önce bu konularda herhangi bir ilke, prensip, telkin ya da tavsiyeler yok muydu diye sorgulamamız gerekiyor. Bunları iyice araştırıp iyice düşündüğümüzde, elbette vardı diyebiliyoruz. Kendi tarihimize baktığımızda bir yönetimin nasıl olması gerektiğine dair, yöneticiliğin ne demek olduğuna dair çok fazla kaynak bulabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Tavsiyelerde bulundu”

Öğlencilerin yönetici olmaya niyet ettiklerinde tarihimizden, kültürümüzden gelen hususları dikkate alarak yola çıkmaları gerektiğine işaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Genel kapsayıcı bir alanı olan mülki idare amirliği üst bir görev olduğu için elbette ki farklı zorlukları da bulunuyor. Kaymakamlık, vali yardımcılığı, bakanlık merkezindeki farklı birimler ve valilik görevleri olmak üzere Sakarya benim 15’inci görev yerim oluyor. Bu görev farklı yerleri keşfetmeye, farklı insanlar tanımaya yönelik bir fırsat sunmasının yanında elbette ki insanı yoruyor. Görev yeri değişikliklerinden eş ve çocuklar da etkileniyor. Bu açıdan bakarsak işin en zor kısımlarından birisi diyebiliriz, ancak bunlar aşılmayacak zorluklar değildir. Bu görevi icra etmenin pozitif yanları daha fazla diyebilirim. Kendi adıma görev yaptığım yerlerden çok şey öğrendiğimi ve hayatıma yeni anlamlar kattığımı söyleyebilirim. Görev yaptığımız yerlerin kültürü, insanı, hayatımıza kattıkları ve tatmin duygusu, maaşla ifade edilebilecek şeyler değildir. Bu mesleği seçmenizde bu duygu ve hislerin de etkisi mutlaka olacaktır” diye konuştu.

Program soru cevap şeklinde devam etti.

12-12-2019 / Mehmet Özberk


1.660 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.