Üniversitemizde “Rusya’nın Ukrayna Politikasının Ortadoğu’ya Etkileri” Konuşuldu

Üniversitemizde “Rusya’nın Ukrayna Politikasının Ortadoğu’ya Etkileri” Konuşuldu
06.04.2022
924
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tarih Topluluğu ve Ortadoğu Enstitüsü Topluluğunun düzenlediği konferansa Türkiyat Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yücel Öztürk ve Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programda Prof. Dr. Yücel Öztürk Rusya-Ukrayna çatışmalarının tarihi gelişimini ve günümüze kadar uzanan serüvenini anlatırken Ortadoğu Enstitüsünden Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu söz konusu savaşın Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki yankılarını ele aldı.

Savaşın etkilerini anlatırken bu olayda Türkiye’nin ve Türk halkının takınması gereken tavra vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, “Türkiye kendisini savunurken aynı zamanda Ukrayna’yıda savunmaktadır. Bizim jeopolitik olarak uzlaşamayacağımız tek bir devlet vardır o da Rusya’dır. Nihayetinde bugün Türk İslam dünyasının çok önemli bir kısmı Rus sömürgesidir.” diyerek savaşın ortaya çıkardığı konjonktürü değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna krizinin sonuçlarına değinen Prof. Dr. Öztürk, “Rusya amaçlarına ulaşamamıştır, prestij kaybına uğramıştır. Abartısız söylüyorum, bizim için Viyana Bozgunu ne ise günümüzdeki Ukrayna işgali de odur.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin bölgedeki hamlelerinin savaşı nasıl tetiklediğini ve gelecekteki olası senaryoların analizini yapan Mehmet Rakipoğlu, Rusya-Ukrayna Krizinin Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetti.

Program, Ortadoğu Enstitüsü Öğrenci Başkanı Özge Kenar ve Tarih Topluluğu Öğrenci Başkanı İsmail Altun’un teşekkür konuşmaları ile noktalandı.

Haber – Fotoğraf: Rabia Uçar
924 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.