Uluslararası Sakarya Sempozyumu Başladı

Uluslararası Sakarya Sempozyumu Başladı
23.11.2017
855
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi (OSAMER) ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Sakarya Sempozyumu’ başladı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sakarya şehrinin tarihine araştırmalarımızda destek olmayı amaçlıyoruz

OSAMER Müdürü Prof. Dr. Fuat Aydın, “Sakarya Üniversitesi OSAMER, 2015 yılında Osmanlı’yı merkeze alacak bir araştırma merkezi olarak kuruldu. Ulusal ve uluslararası Osmanlı çalışmalarına yön verebilecek bir platform olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Sakarya şehrinin tarihine araştırmalarımızda destek olmayı amaçlıyor, bu şehre tarihsel bir devrim kazandırmaya çalışıyoruz. Uluslararası Sakarya Sempozyumu’nun Sakarya’ya gelenek, görenek, kültür, eğitim, ticaret gibi pek çok alanda katkı sağlayacağına eminim. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen tüm akademisyen arkadaşlarımıza ve Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Geleceği daha net görmemizi sağlayacak

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Uluslararası Sakarya Sempozyumu üniversitemizde yapılan pek çok alandaki akademik çalışmaların adeta sentezinden oluştu. Sakarya Üniversitesi olarak son yıllarda akademisyenlerimize sosyal alanlarda yapacağı çalışmalar için çeşitli merkezler kurarak onlara destek verdik. Araştırmacılarımızın Sakarya üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmasını istedik ve lisans ve yüksek lisans tez çalışmalarını destekledik. Bu çalışmaların sonucunu yavaş yavaş da görmeye başlıyoruz. Uluslararası Sakarya Sempozyumu her alanda Sakarya’nın mevcut durumunu tarihsel süreçte irdeleyip gelecekteki çalışmalara ışık tutacak. Geçmişi bilmeden geleceğe yönelik projeler çözmek kolay olmaz. Bu sempozyumun geleceği daha net görmemizi sağlayacağını düşünüyorum.  Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sakarya Üniversitesi’nin şehir için yaptığı ve yapacağı projelerden bahseden Rektör Prof. Dr. Elmas, “Geçtiğimiz günlerde Sakarya Üniversitesi desteğiyle Sakarya Turizm noktasının açılışını yapıldı. Sakarya’nın turizm alanındaki bütün potansiyelini ve gelecek durumunu web tabanlı mobil yazılımlarla izleyecek bir program tanıtımını yaptık. Şuan ise Şehir Hafızası adında hazırladığımız bir proje var. Biz kendi elimizdeki imkanlarla sistemi oluşturduk. Sakarya’nın bütün hafızasını her alanda eğitim, kültür, sanat alanında fotoğraflarla ve yazılımlarla içine alacak bir çalışma olacak”

Farklılıklarımız en büyük zenginliğimiz

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Şehrimiz için önemli bir uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Sakarya, dağılan imparatorluk halklarının sığındığı bir Ada. Bu Ada’da Balkanlar var. Kafkaslar, Karadeniz, Anadolu, gönül coğrafyamız var. Farklı dillerin konuşulduğu, farklı kültürlerin yaşatıldığı, farklı olanın bütünün parçası olarak görüldüğü birliktelikten bahsediyoruz. Biz bu anlamda Sakarya’mızın tarihini, hemşehrilerimizin tarih bilincini, şehrimizdeki kültürel çeşitliliği önemsiyor ve farklılıklarımızı en büyük zenginliğimiz olarak görüyoruz.”

Yol gösterici olacaktır

Yaşanabilir bir Sakarya’nın inşası, bilim insanlarının, Sakarya üzerine daha fazla akıl yürütmesinden, fikir üretmesinden ve söz söylemesinden geçiyor diyen Başkan Toçoğlu,  “Sakarya Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştiğimiz Uluslararası Sakarya Sempozyumunu önemsiyoruz. Sempozyum konularının çeşitliliği de, şehrimiz adına memnuniyet verici. Gündelik yaşamdan toplumsal değerlere, sanattan edebiyata, mimariden bayındırlık hizmetlerine, eğitimden siyasete, spordan turizme, kentlilik bilincinden yaşam tarzına, göç olgusundan toplumsal değişime ve hatta Tatangalara kadar Sakarya tüm yönleriyle ele alınacak. Siz değerli bilim insanlarının bu konulardaki görüşleri, inşallah bizler için yol gösterici olacaktır.”

Bilgi veren şehir

Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Sakarya yapısal olarak çok ilginç bir şehir. Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar bu geniş coğrafyada huzur içinde yaşıyorlar. Sakarya’da farklı kültürler ve anlayışlar var. Fakat buna rağmen insanların bir arada huzur içinde yaşamasının sebebi Sakaryalıların içinde barındırdığı yardımlaşma duygusudur. İbn-i Haldun, ‘Erdemli toplumlar paylaşan insanlardır’ der. Bu anlamda üniversitemizi tebrik ediyorum. Toplumla bütünleşmiş bir üniversite olduğu için bilgileri geleceğe taşıyor. Sempozyuma katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Yazar Necati Mert,  kent ile şehir arasındaki farklara tarihsel ve dilsel süreçlerde değinerek, şehirle insanların ayrılamaz bir bütün olduğunu kaydetti.

Sempozyum da şehrin tarihi, dini, edebi, siyasî, iktisadi ve sosyal yönlerinin anlatılacağı 26 oturum gerçekleştirilecek.

23/11/2017 – MA


855 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.