Türkoloji Dünyası ve Türkçe Eğitimi Sakarya’da Buluşuyor

Türkoloji Dünyası ve Türkçe Eğitimi Sakarya’da Buluşuyor
07.07.2023
1.508
A+
A-

Türkoloji ve Türkçe Eğitimi alanlarının en kapsamlı ve düzenli şekilde yapılan bilim şenliği olan “Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”nun on beşincisi, anlamlı bir yıl olan Cumhuriyet’in 100. yılında Sakarya’da yapılacak.

Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yabancılar için Türkçe Öğretimi bilim dalı, Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü ve Toplum ve İnsan Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin organizatörlüğünde yapılacak olan “15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu” 19-21 Ekim 2023 tarihlerinde Sakarya Üniversitesi ev sahipliğinde Kültür ve Kongre Merkezinde yapılacak. 

Daha önce her yıl düzenli olarak 14 farklı üniversite ev sahipliğinde 14 farklı şehirde yapılan Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’na, Cumhuriyet’in 100. yılı gibi anlamlı bir yıl olan 2023’ün Ekim ayında Sakarya Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü himayelerinde, Rektör Prof. Dr. Hamza Al’ın onursal başkanlığındaki sempozyumu, Türkçe Öğretmenliği ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerindeki öğretim üyelerinden oluşan Düzenleme Kurulu düzenleyecek. Düzenleme Kurulu adına sempozyum hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alparslan Okur ile Prof. Dr. Paki Küçüker şunları söylediler:

“2023 yılında YÖK tarafından ‘Bilgi Güvenliği’ alanında ‘öncelikli üniversite’ kategorisine alınan Üniversitemiz, bünyesinde millî kimliğimizi daha güçlü kılacak bilim, kültür ve sanat etkinliklerine de önem vermektedir. Bu doğrultuda Türkçemizin dünya dili oluşunun ilmî temellerini sağlamlaştırmak ve bu alanda çalışan bilim insanlarının etkileşimini güçlendirmek adına Türkçemize olan gönül borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilme sorumluluğunu taşıyoruz. 250 yıllık geleneğe sahip, 51 yıldır kendi adıyla gün geçtikçe daha da güçlenme gayreti içerisinde olan Sakarya Üniversitesi; Türk Dili, Türk Tarihi, Türk Kültürü gibi alanlarda lisans seviyesinden doktora seviyesine kadar milletimizin hizmetine sayısız bilim insanları yetiştirmiş, alanında ilk olacak bilimsel faaliyetleri başlatarak ve gelenekselleştirerek, çeşitli program ve merkezlerin açılışına öncülük ederek örnek olmuştur. Cumhuriyet’imizin 100. yılında ise bu alanlardaki birikimlerini taçlandırmak amacıyla Türkoloji ve Türkçe öğretimi alanlarının en istikrarlı bilimsel etkinliklerinden biri olan “Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”nun on beşincisine ev sahipliği yapma kararı alarak ‘15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nu düzenleyecek olmanın gururu, mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz.”

Yaklaşık 12 milyon km2’lik bir alanda, birbirine uzak veya yakın lehçeleri konuşulan ve yazı dili olarak kullanılan Türkçemiz, çok geniş bir coğrafyada, ana dili olarak 330 milyonu aşkın konuşan sayısı ile dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında olmasının yanı sıra son çeyrek asırda da yabancı dil olarak öğrenilen/öğrenilmek istenen dillerin başında olması sebebiyle “Dünya Dili” olarak görülmektedir. Ancak Türkçemiz sadece nicel değerlerle değil, dünya mirasına kültürde, sanatta, bilimde ve felsefede sunduğu güçlü örneklerle de insanlığın gelişimine katkı sağladığı için bir dünya dilidir.

Bu sebeple sempozyuma, yurt içindeki üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarındaki Türkoloji ve Türkçe eğitimi araştırmacılarının yanı sıra dünyanın her yerinden alanında söz sahibi bilim insanlarının katılması bekleniyor.


1.508 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.