Yaşam Bilimleri ve Tıpta Yapay Zekâ

Yaşam Bilimleri ve Tıpta Yapay Zekâ
03.10.2019
1.519
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlıkta Bilişim-Teknoloji ve İnovasyon Araştırmaları Öğrenci Topluluğu (BİLTEKİN) tarafından “Yaşam Bilimleri ve Tıpta Yapay Zekâ” konulu panel gerçekleştirildi.

SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Konferans Salonunda düzenlenen panelin akademik danışmanlığını Prof. Dr. Mustafa Altındiş yürütürken, oturum başkanlığında Prof. Dr. Melih Bulut yer aldı. Panelde ilk konuşmacı olan İstinye Üniversitesi Onkolog Uzm. Dr. Levent Korkmaz, yapay zekânın gelecekte mesleklere olacak etkisinden, yapay zekânın makine öğrenilmesinde kullanılmasından ve WisdomEra yapılanmasından bahsetti. Yapay zeka çalışmaları için önce veri bilimi ve tıbbi verileri sağlam katalizör ile birleştirmeye gereksinim olduğunu vurgulayan Korkmaz, asıl sorunun “yapay zekâ size ne yapsın?” şeklinde olması gerektiğini belirtti. Bu sorunun gerektirdiği unsurları da Karar-Destek Sisteminin geliştirilmesi, Rules-engine (kural motoru), yazılımsal fonksiyon, veri istatistiği ve makine öğrenilmesi (yapay zekâ algoritmalar) şeklinde sıraladı.

“Yapay zekâyı öğrenmezsek, bunu kullanan ülkelerin kölesi oluruz”

Yapay zeka kullanımının önemine vurgu yapan Korkmaz, “Bu tren kesinlikle kaçırılmamalı, büyük bir hazinenin üstünde oturuyoruz. Bunu kullanmak milli bir konudur ve bu bilgi kesinlikle iyi insanlar tarafından kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Panelde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Rıza Şahin bir konuşma yaptı. Yapay zekâ teriminin ilk olarak öğrenme ve problem çözme gibi insan zekâsını taklit eden bilgisayarları tanımlamak için kullanıldığını söyleyen Şahin, ancak günümüzde tıp alanındaki ana ilgi alanının, teşhis ve tedavi önerileri sunabilecek yöntemlerin geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Şahin, dijital sağlık finansmanının hızla arttığını (2019 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 23 artışla 3.5 milyar dolar), 371 yeni dijital sağlık anlaşması gerçekleştiğini ve toplam sağlık pazarı değerinin 90.7 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtti.

Psikiyatride yeni dönem yapay zekâ ve klinik uygulamalarıyla ilgilenmeye başladığını belirten son konuşmacı Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Psikiyatrist Doç. Dr. Alper Kılıç, sibernetik teknolojiden ilham aldığını, antidepresanların azaltılması için yapay zekânın önemli olacağını ve bunun sonucunda kaynak israfının azalacağını vurguladı.

“Bilgi işleyen her sistem zekâ üretir”

Panelin sonuna doğru oturum başkanı Prof. Dr. Melih Bulut, insana ait yetenekleri yapay zekâ gücüyle birleştirerek, topluma nasıl bir fayda sağlayacağını ve yapay zekânın birçok mesleği yok etme korkusunun yersiz olduğuna değindi. Bulut, “Asıl önemli olan 5 yıllık bir süre içinde yapay zekâya gerekli önem verilmelidir” diye konuştu. Genetik değişim devrinin yapay zekâ ile en son gelinen nokta olduğunu ifade eden Bulut, birçok çalışma yapıldığını ve bu çalışmalara katılım sağlanmasının gerekli olduğunu belirtti.

Panel 2020 yılında “Bilgi işleyen her sistem zekâ üretir” başlıklı büyük bir çalıştay yapma kararı alarak sona erdi.

03-10-2019 / ST


1.519 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.