Tasarruf Haftası Paneli

Tasarruf Haftası Paneli
01.11.2019
1.293
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SASKİ ve SUBÜ işbirliğiyle “Tasarruf Haftası” kapsamında bir panel gerçekleştirildi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor salonunda düzenlenen panele Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal, SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, dekanlar, akademisyenler, Büyükşehir Belediyesi ile SASKİ’den bürokratlar ve öğrenciler katıldı.

“Kazandığımızdan fazla harcıyoruz”

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, panelin açılışında yaptığı konuşmasında tasarrufun insan hayatına olan katkılarına değindi. Yüce, “Çocukluğumuzda ‘sakla samanı, gelir zamanı’ sözüne itibar eden bir yaşamımız vardı. Örneğin; evde kahvaltı yaparken zeytini üç seferde bitirirdik. Şu anda kazandığımızdan dahi fazla harcıyoruz. Doğru olan kazandığımızdan daha az harcama yapmamızdır. Tasarrufa dayalı ekonomik sistem de doğru olandır. Bizim inancımız da tasarrufu önermiştir” şeklinde konuştu.

“Enerji geri dönüşemeyebiliyor”

SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, enerjinin insanlar için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Enerji evrende sabit. Bu enerji dönüşüyor. Dönüştükçe entropi yani düzensizlik dediğimiz kavram çerçevesinde enerji en nihayetinde ısıya dönüşüyor. Geri kazanım da olmadığı için bu enerji tükeniyor. Tasarruf burada devreye giriyor. Yediğimiz içtiğimiz gıdalar yer altı kaynakları kullanılınca enerji elde ediliyor ve bu geri dönüşemeyebiliyor. Enerji bizim için hayati önem taşıyor. Yapmamız gereken geri kazanımı kolay olmayan enerjiyi en verimli şekilde kullanmak” dedi.

“Geleceğimizi korumak için tasarruf etmek zorundayız”

SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, yaptığı açılış konuşmasında, “Allah bizlere israf etmememizi Kuran-ı Kerim’de bildiriyor. Bize nasihat eden büyüklerimiz de bunu bize öğütlüyor. Hayatımızın her aşamasında bunu görüyoruz. İyi bir yönetici de planlamasını bu yönde yapan kişidir. Gerek mühendislik gerekse iktisat ilmine sahip olanlar, sınırlı kaynakları sınırsız ihtiyaçlar karşısında ayarlayabilmeye çalışırlar. Geleceğimizi korumak için tasarruf etmek zorundayız. Evlerimizde kullandığımız suyun, enerjinin ekonomik kullanımına vesile olalım” ifadelerini kullandı.

“Herkesin enerjisi tam olsun”

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık da konuşmasında enerjinin önemine ve tasarrufa dikkat çekerek, “Panelistler işin uzmanları. Enerji ile ilgili kısımda çok değerli bilgiler paylaşacaklar. Herkesin enerjisi tam olsun, tükenmesin. Enerji olmadan hiçbir cihazın anlamı olmaz” diye konuştu.

“Enerjide dışa bağımlılığı azaltmalıyız”

Programa açılış konuşmalarının ardından panel ile devam edilirken, panelin oturum başkanlığında Doç. Dr. Furkan Beşel yer aldı. İlk panelist olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Enerji Bağımlılığını Azaltmada Enerji Tasarrufunun Rolü” konusuna değindi. Prof. Dr. Karagöl “Türkiye ekonomisi büyüdükçe yüksek miktarda enerji tüketmek zorundayız. Ürettikçe enerji tüketiyoruz. Enerjiye bağımlıyız ve Türkiye’nin enerji faturasını düşürmesi gerekiyor. Son zamanlarda dışa bağımlılığı azaltma, yenilenebilir kaynakların üretime katkısını sağlama gibi çalışmalar nedeniyle enerjiye bağımlılık oranı düşmüyor. Kolay değil, fakat enerji kullanımını azaltıcı politikaların izlenmesi gerekiyor. Bu noktada büyümeyi engelleyici bir tasarruftan söz etmiyoruz, verimli kullanmayı kastediyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji ve tasarruf önemli”

SUBÜ Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Çay da enerjiyi iş yapabilme kapasitesi olarak tanımlayarak, enerjinin nerelerde harcandığını ve nerelerde tasarruf yapılması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Çay, “Enerji olmazsa nefes bile alamayız. Her şeyde bir enerji vardır. Teknoloji ilerledikçe enerji farklı alanlarda harcanıyor. Enerji tüketiminin oranı ülkenin gelişmişlik oranıyla paraleldir. Tasarruf konusunda çözüm, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ve enerjimizi tasarruflu kullanmaktır. Türkiye’de şu an enerjinin yüzde 36’sı yenilebilir enerjiden üretiliyor ve bu güzel bir rakam. Enerji verimliliği; herhangi bir üretimi maksimum konfor ve minimum enerjiyle yönetmektir” diyerek, günlük yaşamda tasarruf için yapılabilecek örnekler ve tavsiyeler verdi.

“Su israfına önlem alınmalı”

SAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Çelebi, “Suyun kıymetini bilmediğimiz bir gerçek. Son yıllarda su tüketiminin sürekli arttığını görüyoruz. Suyun sınırsız bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Bizim varlığımız suyun varlığına bağlı. Aynı zamanda mutluluğumuzun da suya bağlı olduğunu unutmayalım. Örneğin Sakarya, Sapanca gölü bakımından zengin bir şehir. Buna sahip çıkılması lazım. Önümüzdeki yüz yıl içerisinde kuraklık ve susuzluğun artacağını bilimsel datalar ortaya koyuyor. İskandinav ülkelerinde insanlar su israfına dair birçok önlemi almış şekilde yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“Çevre imtihanımız ve tasarruf”

Son panelist olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kaya, yıllara göre tasarruf kıyaslaması yaparak, Türkiye’nin günümüzdeki tasarruf oranının Hindistan’dan geride olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kaya, “Derdimiz var. Tasarruf yapmadığımız sürece bireysel sıkıntılar yaşayacağımız belli. Karşımızda aslında bir insanlık sorunu var. Geleceğe ait tehditleri görmezden gelemeyiz. Yüce Allah evreni hatasız bir sistem ve uyumluluk üzerine yaratmış. Müslümanlar olarak bu sistemin devamı için biraz daha dikkat etmemiz gerekir. Hayatın sürdürülebilirliğini sağlamalıyız” dedi.

Panel soru cevap bölümünün ardından çiçek takdimiyle sona erdi.

01-11-2019 /  Fatmanur Deveci


1.293 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.