Sunum Teknikleri Anlatıldı

Sunum Teknikleri Anlatıldı
05.12.2019
2.053
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından “Sunum Teknikleri” başlıklı bir konferans düzenlendi.

SAÜ İşletme Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Gül Üstünel katıldı. Sunum öncesi ve sunum esnasında yapılacaklardan ve sunum tasarımından bahseden Üstünel, bu konuların bütünlük içinde olması gerektiğine vurgu yaptı.

“İlk 3 dakika önemli”

Üstünel, ilk izlenimde dinleyici kitlesini ilk 3 dakikada etkilemenin ve göz teması kurmanın önemli olduğunu belirterek, “Dinleyici ilk 3 dakikada sizin hakkınızda bir düşünceye sahip olur; bu nedenle yapmanız gereken tanışma ve açılış faslında kendinizi doğru ifade edebilmek ve konuya olan hâkimiyetinizi göstermektir. Heyecanlı iseniz belki küçük bir espri veya bir anınızı anlatmak sizi rahatlatırken karşınızdaki insanı gülümsetir. Göz teması ise karşınızdaki insana güven duygusu verir” ifadelerini kullandı.

“Aksilikler sizi bulabilir”

Sunum esnasında bir hata yapmanın veya aksilik olmasının olağan bir durum olduğunu söyleyen Üstünel, “Yanlış bir kelime kullanmak veya ayağınızın merdivende takılması gibi şeyler yaşanabilir. Fakat insanlar bunlardan çok sizin tepkilerinizi gözlemler ve asıl önem arz eden şey sizin olayı toparlama kabiliyetinizdir. Kendinizle dalga geçerek bile o an dinleyicilerin sempatisini kazanabilirsiniz” dedi.

“Basitleştirin”

Sunum öncesi konuşma yapılacak ortamın önceden gidip gözlemlenmesinin ve teknik donanım kontrolünün gerekli olduğuna vurgu yapan Üstünel, sıkıcı olmayan sade bir anlatımın da dinleyicilerin dinleme potansiyelini olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Üstünel, “Uzun cümlelerden ziyade hedef kitleye uygun anahtar kelimeler kullanmak, konuyu hikayeleştirmek ve beraberinde örnek olaylarla desteklemek insanların sıkılmasını engeller. Görsellerle de çok şey anlatılabilir ve daha çok dikkat toplar. Sunumunuzu detaylandırmayın, basitleştirin” ifadelerini kullandı.

“Beden dili en önemli detaydır”

Konuşmasının devamında bazı beden dili hareketlerinin ne anlama geldiğini ve hangilerinin yapılmaması gerektiğini anlatan Üstünel, “Jest, mimiklerin kullanımı sunumunuzu önemli ölçüde etkiler. Çok iyi hitabetiniz olsa bile kapalı bir kol hareketi veya ayak hareketiniz karşı tarafa olumsuz yansıyacaktır. Gülme seviyenizden, basit el hareketlerine kadar yaptığınız sunumla bir bütünlük sağlarsınız. Bunların yanı sıra sunum yaptığınız ortama uygun tarzda ve renkte kıyafetler kullanmak da sizi ön plana taşır” şeklinde konuştu.

Etkinlik soru cevap bölümünün ardından teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

05.12.2019 – Fatmanur Deveci


2.053 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.