Süleyman Seyfi Öğün: “Tarih dediğimiz şey krizler tarihidir”

Süleyman Seyfi Öğün: “Tarih dediğimiz şey krizler tarihidir”
13.05.2022
1.144
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği SAÜFEST’e yazar Süleyman Seyfi Öğün konuk oldu. “Dünya Sisteminin Güncel Krizleri” üzerine konuşan Süleyman Seyfi Öğün, Hazreti Ali örneğini vererek, “Neye inandığımız, nasıl yaşadığımızı değil, nasıl yaşadığımız neye inandığımızı belli eder” dedi.

Sakarya Üniversitesinin tertiplediği altı farklı festivali kapsayan SAÜFEST, seçkin yazarları ağırlamaya devam ediyor. SAÜFEST’in alt kategorisi olan KİTAPFEST’e yazar Süleyman Seyfi Öğün konuk oldu. Süleyman Seyfi Öğün’ün “Dünya Sisteminin Güncel Krizleri” konulu söyleşisi, SAÜ Konferans Çadırında gerçekleşti.

“Tarih dediğimiz şey krizler tarihidir”

Konuşmasına krizlerin tarihsel boyutunu anlatarak başlayan yazar Süleyman Seyfi Öğün, “Aslında tarih dediğimiz şey krizler tarihidir. Eski dünyanın da, haberleşme öncesi dünyanın da kendine özgü krizleri vardır. Kıtlıklar, savaşlar, güç boşlukları bu olaylara örnektir.” dedi.

Modern dünya krizlerine değinen yazar Öğün, “Modern dünya, eski dünyalara göre çok daha krizli. Kriz meselesini kendi içine alan, krizleriyle var olan veya krizleriyle ayakta duran bir dünya ile karşılaşmaktayız” dedi.

“Kriz konusunu üçe ayırabiliriz”

Krizleri üç parametre üzerinde değerlendiren yazar Süleyman Seyfi Öğün, “Günümüz dünyada kriz konusunu üçe ayırabiliriz. Devlet, ulus, sermaye veya ekonomi.” dedi ve ekledi, “Devlet ve ulus siyasal kategorilerdir, sermaye de ekonomiyi anlatıyor. Bu üç kavram arasındaki ilişkilere dayalı olarak krizler doğar veya çözülür. Dolayısıyla bu kavramların ilişkilerini dikkatli incelemek gerekiyor.”

Çin ve Osmanlı örneğini vererek konuşmasında dünya devletlerinden de bahseden Öğün, “Eski dünyanın devletleriyle, modern dünyanın devletlerini özdeş görmek gibi bir yanlışlık var. Çin veya Osmanlı devletleri gibi dönemin güçlü devletlerini modern dünyanın güçlü devletleriyle özdeş görmek bizi büyük bir yanlışa sürükler. Modern devlet ve geleneksel devlet arasında belli bir süreklilik var fakat çok önemli farklılıklar mevcut.” diye konuştu.

 

Haber-Fotoğraf: Zekeriya Kaan Uçar
1.144 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.