“Siyaset ve İdeoloji Gölgesinde Tarihçilik” KitapFest’te Konuşuldu

“Siyaset ve İdeoloji Gölgesinde Tarihçilik” KitapFest’te Konuşuldu
17.05.2022
961
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin düzenlediği KitapFest’te Adem Apak ve Adnan Demircan konuk oldu. Okuyucularıyla bir araya gelerek söyleşi düzenleyen usta kalemler, “Siyaset ve İdeoloji Gölgesinde Tarihçilik” konulu söyleşi düzenledi.

SAÜFEST bünyesinde gerçekleştirilen KitapFest’e Adem Apak ve Adnan Demircan konuk oldu. SAÜFEST konferans çadırında gerçekleşen söyleşide, “Siyaset ve İdeoloji Gölgesinde Tarihçilik” konuşuldu.

“Tarihçinin amacı hakikat olmalı”

Tarihin hakikati bulma aracı olduğunu belirten Adnan Demircan, “Tarihçi hakikatin dili olmalı, hakikatten yana olmalıdır. Tarihçinin amacı bu bağlamda hakikati araştırmaktır. Biz tarihçilerin geçmişe ilişkin yaptığı okumalar, değerlendirmeler birçok etkenden besleniyor. Sadece kitaplarla değil. Aile, çevre, arkadaşlıklar hatta bazı durumlarda bir yerlerde gördüğümüz türbeler, maddi varlıklar, yapılar dolaylı yoldan etki ederek, tüm etkenlerin birleşmesi ile bir algı oluşturmaktadır. Bu algı ise insanlar tarafından kullanılmakta, hakikati bulma aracı olmaktadır.” dedi.

“Hiçbir kişi, ‘Tarih benim aktardığım gibidir’ iddiasında bulunamaz”

Uzun yıllardır tartışmalı bir soru olan ‘Tarih yazıldığı gibi midir?’ konusuna değinen Adem Apak, “Tarih yazıldığı gibi midir? sorusu için diyebiliriz ki, kıyamete kadar sorulmaya ve cevaplandırılmaya devam edecek. Bu nedenle bizler tarih konularını anlatmadan önce, o tarihin nasıl yazıldığını beyan etmek durumundayız. Neticede bizim tarih diye okuduğumuz metinler, tarihçinin yaşadığı dönem içerisinde tarihle-olayla ilgili değerlendirmelerini, görüşlerini ortaya koyar. Bu nedenle hiçbir kişi, hatta o metinleri yazanlar dahi ‘Tarih benim aktardığım gibidir’ iddiasında bulunamaz.” açıklamasında bulundu.

Konuşmasının devamında Adem Apak, “Yapmamız gereken şey, bize o dönemi aktaran kişinin mezhebini, meşrebini, kişisel özelliklerini, dönemin iktidarıyla olumlu-olumsuz özelliklerini ve daha birçok özelliği incelemek.” diyerek okuyucuların ve araştırmacıların bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini savundu.

Söyleşinin ardından Adem Apak ve Adnan Demircan stantlarında kitaplarını imzaladı.

Haber: Melike Sarıkaya
961 kez görüntülendi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.