Sıcak Hava ve Açlık Baş Ağrılarını Tetikliyor

Sıcak Hava ve Açlık Baş Ağrılarını Tetikliyor
08.07.2014
569
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Dr. Türkan Acar, yaz aylarında artan baş ağrısı şikâyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yüksek hava sıcaklıklarının baş ağrılarını tetiklediğini ifade eden Dr. Türkan Acar, Ramazan ayıyla birlikte oruç tutanların da uzun süre aç kalmaya bağlı ağrılara maruz kaldığını belirtti. Dr. Acar, “Son yıllarda ve önümüzdeki birkaç yıl daha ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sahur ve iftar vakitleri arasındaki sürenin uzun olması, sıcak hava ile birlikte baş ağrısı sıklığını artırmaktadır. Açlık, migren hastaları için baş ağrısını tetikleyen en sık ikinci nedendir. Bu nedenle migren hastaları mutlaka sahur yapmalı ve bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca kafein ve çay tüketimi sınırlandırılmalı, iftar vakitlerinde ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Oruç dönemi öncesi tedavi planlanması ve önlemler için mutlaka bir nöroloji hekimi ile görüşülmelidir” diye konuştu.

Öte yandan sıcak havalarda serinlemek için uzun süre klimalı ortamda kalmanın da baş ağrılarını tetiklediğini söyleyen Dr. Acar, özellikle migren hastalarının bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Dr. Türkan Acar, sıcak havaya ve uzun süreli açlık dönemlerine bağlı baş ağrısı sıklığını azaltmak için alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, çıkılması zorunlu ise güneşten koruyucu şapka veya şemsiye kullanılmalı; çok sıcak ve nemli bir ortamdan klimalı soğuk bir ortama geçiş gibi ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalı; klimaya direkt maruz kalmaktan kaçınılmalı; sıvı tüketimi artırılmalı; yorucu olmayan yürüyüşler gibi düzenli egzersizler yapılmalı.”

08/07/2014 – EH


569 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.