SAÜ’lü Akademisyen Eş-Şark News’ta Konuştu

SAÜ’lü Akademisyen Eş-Şark News’ta Konuştu
02.01.2023
1.099
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Moskova’da mevkidaşı Suriye Savunma Bakanı ile görüşmesini Birleşik Arap Emirlikleri kanalı Eş-Şark News’ta değerlendirdi.

Türkiye’nin bölgesel normalleşme örüntüsüyle bağlantılı olduğunu söyleyen Rakipoğlu, Türkiye’nin BAE-Suudi Arabistan-Mısır gibi ülkelerle normalleşme süreçleri yaşadığını ve buna benzer bir durumun Suriye ile başladığını dile getirdi. Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Moskova’da Suriyeli mevkidaşları ile görüşmesinin bu minvalde okunması gerektiğini açıklayan Rakipoğlu, Rusya’nın önemli bir konu olduğunu aktararak Türkiye ve Suriye’nin Rusya arabuluculuğunda buluştuğunu, iki ülkenin de Rusya ile özel ilişkilere sahip olmasından dolayı bu durumu korumak istediklerini vurguladı.

Gerçekleşen ziyarette üç önemli hususun olduğunu belirten Rakipoğlu, birinci olarak Siyasi Normalleşmede Dışişleri bakanlarının görüşmesini ve Rusya bağlantısını koruma noktasında alt düzey de olsa siyasi iş birliğinin başlayabileceğini, ikinci olarak Ekonomik Normalleşmenin iki ülkede ekonomik problemlerle yüzleşmesine sebebiyet verdiğini ve bu doğrultuda ticaret akışının artırılmasının sağlanması gerektiğini son olarak da Güvenlik Normalleşmesini 1998’de imzalanan Adana Mutabakatı’nın canlandırılması ve Türkiye’nin PKK/PYD terörü ile mücadelesine rejimin destek vermesinin beklendiğini ve bu noktada Türkiye terörle mücadele noktasında rejim destek sağlarsa normalleşmenin daha üst boyutlara taşınabileceğini aktardı.

 
1.099 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.