SAÜFEST’te Yapay Zekâ ve Metaverse Konuşuldu

SAÜFEST’te Yapay Zekâ ve Metaverse Konuşuldu
17.05.2022
911
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından düzenlenen SAÜFEST’e konuk olan Doç. Dr. Ahmet Dağ, “21. Yüzyıl’da İnsan ve Hayat: Transhümanizm, Yapay Zekâ ve Metaverse” isimli bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından düzenlenen SAÜFEST birbirinden değerli yazarları KitapFest kapsamında ağırlamaya devam ediyor. SAÜFEST’in bugünkü konuklarından olan Doç. Dr. Ahmet Dağ, “21. Yüzyıl’da İnsan ve Hayat: Transhümanizm, Yapay Zekâ ve Metaverse” isimli söyleşide okurlarıyla bir araya geldi. Metaverse, yapay zekâ gibi konular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dağ, “Pandemi, transhümanizm ve yapay zeka tartışmaları başladı.” dedi.

İnsan beyninin sağ ve sol lobunun birbirinden ayrı yeteneklere sahip olduğunu ve birbirinden ayrı iki parça olarak düşünülmesinin yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yazar Dağ, “Sayısalcı ve sözelci ayrımını bırakmak zorundayız.” söyleriyle öğrencileri sayısal ya da sözel alanlara ayırmanın doğru olmadığını dile getirdi. Beynin bir bütün hâlinde tanımlanması ve ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dağ, mühendisliği yalnızca sayısal değerlere dayandırmamak gerektiğini, mühendisliğin sözel değerlerden de birçok alandan faydalandığı örneğini verdi.

“Metaverse ütopik değildir”

Metaverse ve yapay zekâ kavramlarına değinen Doç. Dr. Dağ, Metaverse’ün bilimsel temellere dayandığını ve bir hayal olmadığını, şu an oluşum sürecinde olduğunu söyledi. Metaverse’ün yaygınlaşması ve herkes için kullanılabilir bir hale gelmesi için birkaç yıla daha ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Ayrıca Doç. Dr. Dağ, teknolojinin gelişmesinde kısa gibi gelen zamanların uzun zamanlara tekabül ettiğini hatırlattı.

Şu an sahip olduğumuz bilgisayarların ve internetin Metaverse’ü anlamak ve kullanmak için yeterli olmadığını, ayrıca bu teknolojilerin günümüzde çok pahalı olduğundan bahsetti. Gelecekte bu teknolojiden herkesin faydalanabilmesi için ucuzlayacağına değindi.

Metaverse’ün Faydaları

Metaverse’ün insanlık için faydalarına değinen Doç. Dr. Dağ, bu teknolojinin birçok alanda kullanılabileceği ön görüsünde bulundu. Metavers’ün şu anki haliyle bile eğitim alanında kullanabileceğini söyleyen Doç Dr. Dağ, Metaverse sayesinde yüksek maliyetli ameliyatların daha uygun bir fiyata yapılabileceğini, hatta hastalıkların bile ortadan kaldırılabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Haber-Fotoğraf: Fatma Şimşek
911 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.