SAÜ’de Uzay Muhasebesinin Yeri Hakkında Konuşuldu

SAÜ’de Uzay Muhasebesinin Yeri Hakkında Konuşuldu
28.12.2022
886
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) ve Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası  (SMMMO) iş birliğiyle muhasebe meslek mensuplarının, öğretim elemanlarının ve avukatların katıldığı “Yeni Uzay Ekonomisi Paradigmasında Uzay Muhasebesinin Yeri” isimli bir çalıştay gerçekleştirildi.

Türkiye, Azerbeycan ve Kuzey Makedonya’dan katılımcıların yer aldığı çalıştayda, Çalıştay Düzenleme Komitesi tarafından belirlenen yedi konu kapsamında çalışmalar yürütüldü. Katılımcılar yer almak istedikleri konulara yüz yüze ve çevrimiçi olarak katılım sağladı.

Çalıştay, SAÜ MUFAM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can’ın çevrimiçi bağlantı ile yapmış olduğu açılış konuşması ile başladı. Ardından muhasebe alanında önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Kamil Büyükmirza, Serbest Müşavir Mühendis  İsmail Tekbaş, Sakarya SMMMO Başkanı Erdinç Atalay ve Önceki dönem başkanı Ertuğrul Kocacık açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarında Uzay Muhasebesinin şu anda fütüristik gelebileceği fakat kavramın gelecekte önem kazanacağına vurgu yapıldı. Bununla birlikte özel sektörün uzayda ekonomik değer ürettiği ve bu sebeple “muhasebe bilimine” ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Gerçekleştirilen faaliyetlerde muhasebe hesap planında kayıtlar ve değerlemelerin nasıl yapılabileceğine ilişkin sorulara yanıt aranmasının öneminden bahsedildi.

Açılış konuşmaları sonrasında katılımcılar odak grup çalışmaları için uzay muhasebesinde değerleme, vergilendirme, sürdürülebilirlik, uzay turizmi, uzay endüstrisi ve uzay hukuku konularını içeren yedi masada fikir alışverişinde bulunarak bir çıktı elde etmeye çalıştı.

Çalıştay, SMMMO Eski Dönem Saymanı Gülgün Öztürk, Yeminli Mali Müşavir Arzu Aktaş, Türk Hava Yolları CFO’su Zekeriya Demir ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Karabınar’ın kapanış konuşmaları ile sonlandırıldı. Geleceğin önemli bir unsuru olacak  uzay muhasebesi içeriğini ele alan çalıştayın önemli başlangıç olduğu ifade edilerek, çalışmaların farklı bilim dalları ile yapılacak başka akademik platformlarda tartışılması gerektiği vurgulandı.


886 kez görüntülendi.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.