SAÜ’de “Osmanlı Modernleşme ve Kalkınma Serüveni” Konulu Seminer Düzenlendi

21.02.2022

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından “Osmanlı Modernleşme ve Kalkınma Serüveni” konulu bir çevrimiçi seminer gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi ve MUFAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Avni Önder Hanedar moderatörlüğünde gerçekleşen seminerin konuğu yazar Cüneyt Akman idi. Akman, yaptığı sunumda Osmanlı devletinin son dönemindeki modernleşme ve sanayileşme çalışmalarını modernizm bağlamında değerlendirdi.

Akman, eski geleneklerin ortadan kalkması ve zamana uygun yöntemlerin ortaya çıkması olarak tanımladığı modernizmin göreceli bir ifade olmakla birlikte kültür, üretim, teknoloji dahil olmak üzere hayatın her alanında mevcut olduğunu belirterek, özellikle Batı’daki Rönesans, din reformları, Aydınlanma, Fransız Devrimi ve bunların getirdiği sekülerizm gibi yeni kavramlarla birlikte modernizmin ivme kazandığına değindi. Akman, konuşmasında Osmanlı dönemindeki modernleşme ve sanayileşme çabalarını değerlendirirken dönemin maddi şartlarının ve döneme hâkim olan fikir akımlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.