SAÜ’de Blockchain ve Dijital Finansallaşma Semineri

SAÜ’de Blockchain ve Dijital Finansallaşma Semineri
06.01.2022
1.677
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından 5 Ocak 2021 tarihinde “Blockchain ve Dijital Finansallaşma” konulu bir çevrimiçi seminer düzenlendi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Sedat Durmuşkaya’nın yaptığı etkinlikte, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Kerim Eser Afşar, konu hakkında bir sunum gerçekleştirerek katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kripto varlıkların fiyat hareketliliği ve blockchain platformu iş modelleri üzerine çalışmaları bulunan Afşar, sunumuna blockchain kavramını açıklayarak başladı. Afşar, “2008 yılında Satoshi Nakamoto olarak anılan şahıs bir teknik doküman (white paper) yayınladı. Bunu blockchain için atılmış ilk somut adım olarak değerlendirebiliriz. Bu evrede ‘Yeni bir ödeme sistemi kurulabilir mi?’ sorusunun yanıtını aradılar. Herhangi bir ödemeyi sağlamak için aracı bir platforma ihtiyaç kalmayacağını belirterek bütün finansal piyasalar için aracıları kaldırma vaadinde bulundular. 2013 yılında kripto borsaları kurulmaya başlandı. Bugün ise 2 trilyon doların üzerinde bir ekosistem haline geldi” dedi.

Blockchain platformunun en kritik özelliğinin silinemez olmasına değinen Afşar, blockchain üzerinde onaylanan her bilginin geri döndürülemez birer işlem olduğu belirterek, herhangi bir aracı olmadan tamamen eşler arası (peer-to-peer) bir şekilde transferlerin bu ağlar üzerinden gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

Sunumunda platform kapitalizmi, kripto para birimlerinin terminolojisi, dijital para ve kripto paralar arasındaki farklar, ICO ve STO süreçlerini açıklayan Afşar, dijital finansallaşma mekanizmaları üzerine de bilgi verdi. Afşar, “Facebook gibi dev şirketler dijital verilerle finansal verileri ve kimlikleri örtüştürecek mekanizmaları kurmayı amaçlıyorlar. Ancak bu durum tehlikeli olabilir, çünkü şirketler bu şekilde bireysel otonomileri ve ülke politikalarını boşa çıkarma yönünde ilerliyorlar, bu nedenle birçok ülke buna karşı önlem almakta,” diyerek dijital finansallaşma kavramını açıkladı ve devletlerin kripto para düzenlemelerine değindi.

Seminer, Afşar’ın sunumunun ardından gerçekleşen soru cevap etkinliği ile son buldu.

 

 

 

 
1.677 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.