Satranç: Bir Oyundan Daha Fazlası

Satranç: Bir Oyundan Daha Fazlası
09.01.2023
1.186
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sinirbilim Topluluğu tarafından düzenlenen “Satranç” isimli etkinlikte analiz yeteneğinin gelişmesine katkı sağlayan satranç sporu üzerine konuşuldu.

Etkinliğin birinci oturumunda satrançta ülkemizi gururla temsil eden TSF Yönetim Kurulu Üyesi ve Satranç Milli Sporcusu Berkay Çelik konuştu. Satranca olan merakıyla geliştiğini ve çalışma azmiyle şampiyonluklar ve ödüller aldığını söyleyen Çeliker, satranç felsefesinin temelinin sabır ve düşünceli bir insan olmaktan geçtiğini belirtti.

“Satrancın Temeli Psikoloji”

Satrancın gözleme ve konsantre olma öğretisine sahip olmaya dayandığını vurgulayan Çeliker, satrancın kriz anında çözüm bulma ve geliştirme, eylemlerde sorumluluk bilinciyle hareket etme ve mantık çerçevesinde değerlendirmelerde bulunmayı geliştirdiğini söyledi. Satrancın hem bir sanat hem de bir spor olduğunu belirten Milli Sporcu Çeliker, satranç sporunun düşünce sistemi üzerine olan etkilerinin özel hayat ve iş hayatında birçok fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Satrancın psikolojik bir spor dalı olduğuna değinen Çeliker, sporcuların her maça son maç gibi çıktığını ve psikolojik desteklerin de gerekli olduğunu söyleyerek satrancın teknik ve psikolojik taktiklerine yer vererek temelde bulunan üç aşamayı; Açılış, Oyun Ortası ve Oyun Sonu şeklinde açıkladı. Öğrencilere yönelik kişisel gelişim tavsiyeleri veren Çeliker, satranç özelindeki soruları cevapladı.

Etkinliğin ikinci oturumu Stajyer Dr. Özge Ulutaş’ın satranç terminolojisine ve dünden bugüne tanınan büyük ustalara yer verdiği sunumuyla devam etti. Satrancın iki oyuncu arasında, yarısı beyaz yarısı siyah olmak üzere toplamda 64 kare üzerinde, 32 taş ile oynanan bir oyun olduğunu ve satranç taşlarının kendilerine özel hareket modellerinin bulunduğunu aktardı. Dr. Ulutaş Yararlılık ve değer soruları, satranç oyuncusu ve bireyin nasıl yaşaması gerektiğiyle ilgili temel felsefesi sorularla yakından ilişkili olmasıyla satranç oyuncusunun kim olduğunu anlattı. Etkinlik; hediye çekilişi, sonuçlarının açıklanması ve konuşmacılara plaket takdimi edilmesiyle sona erdi.

Haber- Fotoğraf: Büşra Atahan-Ahmet Doğan


1.186 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.