SASGEM Çarşamba Konferansında “Türk Modernleşmesi” Konuşuldu

SASGEM Çarşamba Konferansında “Türk Modernleşmesi” Konuşuldu
31.03.2022
1.296
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen Çarşamba Konferanslarına Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş konuk oldu. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Abdullah İnce’nin üstlendiği programda “Türk Modernleşmesi” konuşuldu.

Prof. Dr. Mehmet Karakaş konuşmasına Batı aydınlanma sürecini anlatarak başladı. Prof. Dr. Karakaş Konuşmasında Batı aydınlanma süreci felsefesinin modernite, ideolojisinin modernizim, sürecininin modernleşmenin karşıladığını belirtti.

Türk modernleşmesinin başlangıcından bahsederek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Karakaş, “Batı, yakaladığı seviye doğrultusunda egemenlik kurmaya başlayınca batı dışı toplumlar kendisini geri kalmışlık duygusuyla yeniden güncelleme hissiyatı içerisinde buldu” dedi. Türk tarihinin kırılma evrelerini üçe ayıran Sosyolog Karakaş bu evreleri, “İslamiyeti kabul ediş, Batılılaşma sürecinin başlatılması ve bu dönemde yaşadığımız küresel kırılmalar” şeklinde sıraladı.

“Osmanlı Türkiye’sinin batılılaşma beklentisiyle Cumhuriyet Türkiye’sinin beklentisi farklıdır”

Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Osmanlı Türkiye’sinde sadece devlet kurumları düzeyinde bir yenilenmenin mevcut olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Karakaş, Cumhuriyet sonrası Türk modernleşmesinde aynı zamanda toplumsal ve bireysel yaşamda da bir yenilenme, dönüşüm hedefleri oluşturulduğunu konuşmasına ekledi. Bu hedefler doğrultusunda batı yaşam tarzı bir felsefenin benimsendiğinin altını çizen Prof. Dr. Karakaş, yaşamın tüm alanlarını tanzim edecek yeniliklere gidildiğini anlattı.

Batılılaşma sürecinin son evresini Avrupa Birliğine giriş projesi olarak gören Prof. Dr. Karakaş, Türkiye’nin Avrupa Birliğine girememesinin sebebini doku uyuşmazlığı olarak açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Karakaş Batılılaşma süreci içerisinde neler yaşandığının artıları be eksileriyle muhasebesinin yapılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Karakaş yaşanan artıları çoğaltarak yola devam edilmesi temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.


1.296 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.