Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Karnesi

Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Karnesi
25.02.2020
1.647
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kapsamında en son 2011’de yayınlanan İllerin Sosyo-Ekonomik Analizi, bu yıl yeniden yayınlandı.

2019 sonunda, 2017 verileri çerçevesinde yeniden yayınlanan verilere göre Türkiye genelinde Sakarya, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 11’nci sırada yer aldı.

Sakarya’nın Türkiye genelindeki sıralaması ile ilgili Sakarya Üniversitesi SESAM Müdürü Prof. Dr. M. Çağlar Özdemir, “Bilindiği üzere SESAM olarak biz, Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Analizi verilerini her yıl Kalkınma Bakanlığı parametreleri üzerinden, farklı kurum ve kuruluşlardan elde ederek yayınlıyorduk. Bunun nedeni 2011 yılına dek yayınlanan İllerin Sosyo-Ekonomik Analizinin il il yayınlanmasının durdurulması olmuştur. 2019 yıl sonu itibariyle 10 yıl aradan sonra yeniden il bazlı olarak yayınlandı” ifadelerini kullandı.

M. Çağlar Özdemir, gelişmişlik parametrelerin 8 başlıkta hazırlandığını belirterek, “Sakarya’nın, her parametrede farklı bir sıralamada yer aldığını görmekteyiz. Erişilebilirlik göstergelerine göre beşinci, rekabetçi ve yenilikçi kapasite göstergelerine göre dokuzuncu, Demografik göstergelerde onüçüncü, mali göstergelerde ve yaşam kalitesi göstergelerinde yirmiikinci, eğitim göstergelerinde otuzikinci, sağlık göstergelerinde ise kırküçüncü sırada. Bu verilerin alt parametreleri ile daha açıklayıcı hallerini, SESAM olarak çalışmasını tamamladığımız ve yakında kitaplaştıracağımız Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Analizi IV araştırmasında bulabileceksiniz” dedi.

İkinci Kademe gelişmiş iller arasında Sakarya’nın, Denizli’nin ardından ikinci sırada yer aldığını söyleyen SESAM Müdürü Özdemir, “TR42 Bölgesinde Kocaeli, Sakarya, Bolu, Yalova ve Düzce illeri bulunmaktadır. Bölgeden 3 il peş peşe sıralanırken; Sakarya 11, Bolu 12, Yalova 13’üncü sırada yer alırken Düzce 34’üncü sıra ile aşağılarda kalmıştır. Kocaeli ise hem bölge bazında hem Türkiye genelinde yüksek sosyo-ekonomik gelişmişliğe sahip il olarak (4’üncü sırada) lokomotif görevi görmektedir” şeklinde konuştu.

Genel sıralama ile ilgili değerlendirmede de bulunan Özdemir, “Sakarya, Türkiye ortalamasının 6,2 olduğu 100 bin kişiye düşen patent başvuru sayısında 14,7’lik değer ile ilk sırada yer alırken, erişilebilirlik değişkenlerinde iyi iller arasındadır. Rekabetçi ve Yenilikçi Kapasite göstergelerine göre dokuzuncu sırada yer alması da dikkat çekicidir. Ancak eğitim ve sağlık göstergelerine göre iyi konumda olduğu söylenemez. Eğitim göstergeleri bakımından 81 il içinde otuzikinci, Sağlık göstergeleri çerçevesinde kırküçüncü sırada yer almaktadır” dedi.

//SESAM
1.647 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.