Sakarya’nın Deprem Riskleri Analiz Edilecek

Sakarya’nın Deprem Riskleri Analiz Edilecek

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Silahtar’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK- 1001 Ulusal Deprem Araştırmaları Programı (UDAP-1001) ortak çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

ARDEB tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında özel olarak açılan 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısında, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Silahtar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sakarya Havza Geometrisinin Vs Tabanlı 3B Modellenmesi ve Deprem Tehlikesi Üzerine Etkilerinin Kuvvetli Yer Hareketi Simülasyonları ile Araştırılması” isimli proje desteklenmeye hak kazandı.

Deprem potansiyeli açısından oldukça aktif olan ve beraberinde maddi-manevi kayıpların ciddi oranda yaşandığı yerleşim alanlarından biri olan Sakarya havzasında, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgeleri kapsayan Sakarya baseninin oluşturacağı havza etkisi ve Hendek Fay Segmentinin uzanımının havza deprem tehlike dağılımı üzerindeki etkisi incelenecek. Proje kapsamında, “Sakarya baseni yer ve deprem kaynak parametreleri, hangi havza etkilerini ortaya çıkartacak? Bu etkilerin basen üzerindeki konumsal dağılımı ve niceliği nasıl olacak? Hendek fay segmentinin uzanımı havza içerisindeki tehlike dağılımını nasıl etkileyecek?” sorularına yanıt aranacak.

Araştırma sonuçlarına göre, Sakarya baseni havza geometrisi, kayma dalgası hızı bağımlı sığ-derin zemin koşulları ve bölgeyi etkileyen önemli belirsizlik unsuru olan Hendek Fay Segmenti’nin uzanımının belirlenmesi için sismik, dizilim mikrotremor, gravite çalışmaları ve olası senaryoların kullanıldığı kuvvetli yer hareketi simülasyonlarıyla yoluyla aranacaktır. Elde edilen sahaya özgü deprem tehlike çıktıları (maksimum yer ivmesi (PGA), maksimum yer hızı (PGV), spektral ivme (SA), etkin süre) bölgede meydana gelebilecek olası yapısal hasarların değerlendirilmesinde önemli bir gösterge olacaktır.

Öte yandan son yirmi yıllık süreçte 1999 İzmit, 2011 Van, 2020 Elazığ, 2020 Sisam Adası ve 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası meydana gelen can ve mal kaybı yanı sıra beraberindeki ekonomik ve güvenlik etkiler ülkemizin 12. Kalkınma Planında “Afetlere Dirençli Yaşam Alanları, Sürdürülebilir Çevre” başlığı altında çizilen büyüme haritasında yer almıştır. Projenin, Sakarya havzasındaki deprem riskine ilişkin bilgi eksikliklerini gidermek ve alınacak önlemlere katkı sağlamada önemli bir adım olduğu, bölgedeki afet potansiyelinin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyacak ve böylece afet riskine karşı daha etkili bir hazırlık sağlanabileceği kesindir.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Silahtar’ın yürütücülüğünü yaptığı projede Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emrah Budakoğlu, Dr. Hasan Karaaslan; Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Şenkaya; Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Programından Doç. Dr. Özkan Kafadar araştırmacı olarak yer alıyor. Projenin danışmanlığında ise Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç yürütecek.


484 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.