Sakarya’daki İstihdam Sorunu Çözülüyor

Sakarya’daki İstihdam Sorunu Çözülüyor
09.11.2015
686
A+
A-

Sanayileşme ve yeni sektörlerin artmasıyla birlikte nitelikli eleman ihtiyacının çığ gibi büyüdüğü Sakarya’da üniversite ve iş dünyasının hayata geçirdiği eğitim modeli istihdam sorununa çözüm üretiyor.

İstanbul ve Kocaeli’nin ardından bölgenin ve Türkiye’nin sanayi şehirleri arasında bulunan Sakarya, önemli sanayi kuruluşlarının ve organize sanayi sayılarının artışıyla birlikte istihdam sorununu da yaşamaya başladı. Çok sayıda yapılan toplantılarla iş dünyasının aradığı nitelikteki personelin iş hayatına kazandırılmasında Sakarya Üniversitesi’nin girişimi, iş dünyasının ve resmi kurumların desteğiyle öğrencilerin bir dönem işletmelerde eğitim gördüğü iş yeri eğitimi modeli hayata geçti. Yapılan anketlerde iş dünyasının ve öğrencilerin memnuniyetinin de ortaya çıktığı projeyle birçok öğrenci mezun olmasıyla birlikte iş hayatına başlarken, iş dünyası da aradığı nitelikteki öğrencileri üniversiteyle birlikte yetiştirme imkanı bularak iş başı yaptırmamın memnuniyetini ortaya koydu.

Proje, Sanayi Kuruluşlarına Güç Verdi

2012 yılından itibaren üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarında başlatılan bir dönem iş yerinde eğitim projesi, üniversite, sanayi ve iş dünyasında olumlu sonuçlar doğurunca, Teknoloji Fakültesi’nde de uygulanmaya başlandı. Gelinen noktanın yıllardır konuşulan, ancak uygulanma imkanı bulunmayan bir proje olduğunu, hem eğitime hem de sosyo-ekonomik yapıya büyük katkı sağladığını vurgulayan Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, istihdam sorununun büyük oranda giderilmesini sağlayan projenin sanayi kuruluşlarına güç verdiğini kaydetti.

Dekan Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık açıklamasında “İş dünyasının en önemli taleplerinden biri de nitelikli eleman ve uygulama becerisine sahip mühendislerin azlığı olmuştur. Öğrencilerimiz de mezun olduklarında iş bulamamaktan şikayetçiydi, Çünkü başvurdukları yerlerde tecrübe sorusu önlerini kapatıyordu. Biz de uzun bir süre bu konuyu masaya yatırdık ve diğer staj eğitimlerinin olumsuz yönlerini de kapatarak tam zamanlı bir dönem iş yeri eğitimine karar verdik. Öğrencilerimiz derslerde gösterdikleri başarı sınırına ulaştıklarında artık iş yeri eğitimine gidip, tam zamanlı bir uygulamaya tabi tutuluyorlar. Bu durumda hem öğrenci iş yerine uyum sağlayabiliyor, hem de işveren, öğrencimizi değerlendirme ve iş paylaşımı yapmasına fırsat sağlıyor. Bu çalışmayı yaparken sigorta primlerini üniversitemiz karşıladığı için iş yerlerine herhangi bir yük binmezken öğrencilerimizin de iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalatmış da oluyoruz” dedi.

Memnuniyet Oranı Yüzde Doksanlarda

Türkiye’de tüm bölümleriyle bir dönem iş yeri uygulamasına geçen ilk üniversite olduklarını hatırlatan Mehmet Sarıbıyık, çeşitli üniversitelerden gelen heyetlere de projeyi tanıttıklarını söyledi. Temel amacın daha nitelikli elemanlar yetiştirmek, daha nitelikli üretim sağlamak, daha nitelikli bir eğitim seviyesini yakalamak olduğunu vurgulayarak “ Yaptığımız anketlerde öğrenci, öğretim elemanları ve işverenlerin memnuniyetini de gözlemliyor, talepleri titizlikle inceleyerek hayata geçiriyoruz. Anket sonuçlarına göre Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin memnuniyeti yüzde 94’e kadar çıkmışken, işverenlerimizin memnuniyeti de yüzde 88’lere ulaşmıştır. Bu oranlar meslek yüksekokullarımızda da öğrenci memnuniyetinde yüzde 87, işveren memnuniyetinde de yüzde 89 oranına ulaşmıştır. Bu tablo bir kez daha hem bu konunun ne denli büyük bir ihtiyaç olduğunu hem de doğru yolda olduğumuzu bizlere gösteriyor.”

Maaşlar İş-Kur’dan

Temel hedeflerinin öğrencilere meslek kazandırmak olduğunu söyleyen Mehmet Sarıbıyık, bir taraftan da öğrencilerin yaptıkları iş karşılığı emeklerin verilmesi gerektiğini söyledi. Dekan Sarıbıyık: “Biz öğrencilerimizi işletmelere gönderdiğimizde sigortasını üniversite olarak yapıyorduk. Bazı işletmeler yemek, servis ve az da olsa bir maaş verse de biz İş-kur’la yaptığımız görüşmelerle önemli bir adımı daha hayata geçirdik. Yeni yapılan protokolle öğrencilerimizi işletmelere gönderiyoruz, “iş başı eğitim” kapsamına aldığımız öğrencileri günlük harçlığını ve sigorta giderini İŞKUR karşılayacak. Üniversitenin cebinden para çıkmayacak, ayrı zamanda işletmenin cebinden de bir şey çıkmayacak, öğrencimiz de bu dönem boyunca para kazanmış olacak” diye konuştu.

Üniversitenin projesinden faydalanmak isteyen firmalar Sakarya Üniversitesi internet sayfasından kayıt yaptırıp öğrenci talebinde bulunabiliyor.

09.11.2015 – ZÖ
686 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.