Safahatta Dertler ve Çareleri

Safahatta Dertler ve Çareleri
11.03.2020
1.247
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Safahatta Dertler ve Çareleri” adlı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Prof. Dr. Mecit Eş konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Eş, İstiklal Marşı’nın 12 Mart’ta kabul edildiğini hatırlatarak, konuşmasında Mehmet Akif’i anacağını ve onun fikirlerinden bahsedeceğini söyledi.

“Mehmet Akif Ersoy hem fikir hem de aksiyon adamıydı”

Safahat’ı okumaya başlayınca Akif’in dertli bir adam olduğunu öğrendiğini söyleyen Prof. Dr. Eş, “Bu dertli adam portresini, okudukça netleştirdim. Dertli adamın dertlerini tespit etmek için tekrar okudum ve kendimce tespit ettim. Mehmet Akif Ersoy, dertlerinin yanında çarelerini de söylemiş. Akif hem fikir hem de aksiyon adamıydı” dedi.

“Mehmet Akif ulema sınıfından değil ama ilim sahibi, ilmiyle de âmil bir insandır”

Mehmet Akif’in hayat hikâyesi, aile yapısı ve eğitim hayatından bahsederek konuşmasına devam eden Eş, “Mehmet Akif ulema sınıfından değil ama ilim sahibi, ilmiyle de âmil bir insandır. Onun asıl derdi Müslümanların ne olacağı ile ilgiliydi. Mehmet Akif, Müslümanlığın halini yediye ayırarak özetliyor: Tefrika (parça bölük olma hali), cehalet, ahlaki çöküntü, fakirlik, tembellik, yanlış tevekkül anlayışı ve ye’s (ümitsizlik)” ifadelerini kullandı. Safahat’ın yedi kitaptan oluştuğunu belirten Eş, “Aslında ilk kitabın ismi Safahat’tır. Fakat sonrasında eserin geneline Safahat dendi” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Eş’in, Akif’in şiirlerinden örnekler okuyarak şerh etmesi ile devam eden program, hediye takdimi ile sona erdi.

11-03-2020 / SASGEM


1.247 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.