Rektörümüz “İTÜ Üstün Hizmet Ödülü” Törenine Katıldı

Rektörümüz “İTÜ Üstün Hizmet Ödülü” Törenine Katıldı
27.01.2023
1.940
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Prof. Dr. Nevzat Kor adına düzenlenen ‘İTÜ Üstün Hizmet Ödülü Töreni’ne katıldı. Törende, Çevre Mühendisliği alanındaki önemli çalışmalarıyla ülkemize büyük katkıları olan ve yetiştirdiği öğrencilerle akademi dünyasına büyük hizmetleri bulunan Prof. Dr. Nevzat Kor’a “Üstün Hizmet Ödülü” takdim edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi 250. yaşında, önemli çalışmalarıyla ülkemize büyük katkıları olan ve yetiştirdiği öğrencilerle ülkemizin akademi dünyasına büyük hizmetleri bulunan Prof. Dr. Nevzat Kor’a “Üstün Hizmet Ödülü” takdim etti. Ödül töreni 26 Ocak 2023 Perşembe günü saat 14.00’de Süleyman Demirel Kültür Merkezi Ayazağa Kampüsünde gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yanı sıra medya ve iş dünyasından temsilciler, siyasetçiler ve akademisyenlerin olduğu çok sayıda isim ödül töreninde yer aldı.

Törende, Prof. Dr. Nevzat Kor’a ülkemizin bilimine yaptığı katkılar ve özellikle çevre mühendisliği alanındaki çok önemli çalışmaları dolayısıyla “Üstün Hizmet Ödülü” verildi. Ödül kapsamında Prof. Dr. Nevzat Kor’un su arıtımı, doğal kaynakların korunması ve değerlendirilmesine yönelik yaptığı çığır açıcı çalışmaların yanında yetiştirdiği öğrencilerle ülkemize sağladığı katkılar dikkate alındı. Törenin ardından Prof. Dr. Nevzat Kor’un akademik çalışmalarının ele alındığı bir panel gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Nevzat Kor, kendisine layık görülen bu ödül dolayısıyla yaşadığı mutluluğu dile getirdiği konuşmasında yetiştirdiği öğrencilerine seslendi. Akademik hayatı boyunca bine yakın akademisyenin yetişmesinde emeği bulunan Nevzat Kor, öğrencilerinden isteğinin milli değerlerimize ve ahlaki ilkelerimize bağlı bir nesil yetiştirmeleri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Kor Kimdir?

Türkiye’de çevre mühendisliğinin kurulmasında önemli katkıları olan Prof. Dr. Nevzat Kor, 1950 yılında kazandığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümünü 1954 yılında bitirdi. Bir süre TCDD İzmir Bölge Müdürlüğünde çalıştıktan sonra 1957 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi Şehir Sağlığı ve Tekniği Kürsüsünde asistan olarak üniversitedeki akademik görevine başladı. 1959-1960 yıllarında Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi, Şehir Altyapı Kürsüsünde öğrenim gördü ve atık su altyapı projelerinde görev aldı.

“Haliç’in Kirlenmesi ile İlgili Durumların Etüdü” konulu doktora çalışması ile 1963 yılında doktor unvanını aldı. Haliç’in doğal özümleme kapasitesinin etüt edilerek kurtarılması ve eski temiz hâline getirilmesinin araştırıldığı bu çalışma, hem Ülkemiz hem de çalışma alanı için büyük bir öneme sahiptir. Temiz ve sağlıklı su temini konusuna odaklanan Profesör Kor, o tarihlerde pek fazla çalışılmayan atık suların bertarafı, kirliliğin önlenmesi ve derin deniz deşarjı konularında çalışmalarını sürdürdü.

Çevre konularının önem kazanacağı öngörüsü ile Çevre Mühendisliği eğitimini başlattı. 1973 yılında “Şehir Sağlığı ve Tekniği Kürsüsü” ismini “Çevre Bilimleri ve Teknolojisi” adıyla değiştirdikten sonra 1976 yılında lisans eğitimi için Çevre Mühendisliği Bölümünü kurdu ve böylece, Türkiye’de Çevre Mühendisliği Bölümünün kurulmasına öncülük eden isimlerden biri oldu. 1975-1978 yıllarında Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin Başkanlığını yaptı. Sakarya Üniversitesinin kurulmasında önemli katkıları oldu. Akademik hayatı boyunca birçok kişinin çevre konularında çalışmasını teşvik ederek çevre sorunlarının akademik, idari ve siyasi düzeyde ele alınmasını sağlayarak, ülkemizin ve üniversitemizin gelişimine önemli katkılarda bulunan birçok insan yetiştirdi.


1.940 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.